MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?

Akvaryumunuzun içinde algler birikmişse ve oldukça pis görünüyorsa ne yapmalısınız? Onu boşaltmalı mısınız yoksa boşaltmadan da temizlemenin yolları var mı? Yoksa en kökten çözüm sıfırdan bir akvaryum almak mı? (Şaka.) Eğer akvaryumunuzu komple boşaltır ve sökerseniz, akvaryumda üretilen ve atıkları elimine eden yararlı bakteri kolonilerini kaybetmiş olursunuz. Bu yüzden de soru kendi kendini cevaplamış oluyor. Aşırı pis duruma gelmediği sürece akvaryumunuzu boşaltmamanız gerekiyor. Birkaç ustaca püf noktası ve doğru temizlik edevatıyla sizin de akvaryumunuz eski gıcır gıcır haline dönebilir.

Akvaryum Temizliği İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

  • Alg temizleyici
  • Jilet bıçağı
  • Beyazlatıcı
  • Su hortumu
  • Boş kova
  • Kireç sökücü
  • Filtre fırçası
  • Kağıt havlu
  • Pamuklu havlu

Akvaryum Temizliği Yaparken Hangi Sıralamayı Takip Etmeliyim?

Akvaryumunuzu temizlerken akvaryum parçaları söz konusu olduğunda şu sıralamayı takip etmeniz, en etkili temizliğe ulaşmanıza yardımcı olacağı gibi navigasyonel olarak sizlere kolaylık sağlar.

  1. İç cam
  2. Dekorlar
  3. Çakıllar
  4. Dış cam
  5. Filtre

İç Cam Temizleme

Alg temizleyicisini kullanarak akvaryumun iç camlarını güzelce silin. Alg temizleyici sıvı ve süngerleri herhangi bir petshoptan temin etmeniz mümkün. Eğer boyuna uzun bir akvaryuma sahipseniz uzun kola sahip bir fırça edinmeniz faydalı olacaktır. Bununla birlikte belirtmekte fayda var ki marketlerin temizlik reyonlarında da bu temizleyici süngerlere rastlayabilirsiniz; ancak siz siz olun, bu fırçayı petshoplardan satın alın. Marketteki standart süngerlerin üzerinde mutfak lavabonuzu etkilemeyen, ancak balıklarınız için ölümcül olabilecek kimyasallar ve artıklar olabilir.

Bonus: Dilerseniz bir parçası akvaryumun içinde diğer parçası dışarıda duran ve birbiri ile içindeki mıknatıs ile birleşen temizleme apartı kullanabilirsiniz.

İç Cam Temizliği

Dekor Temizleme

İç canı temizledikten sonra akvaryumun içerisindeki yapay bitkileri, taşları ve tüm dekoratif objeleri çıkartın. Bu maddeleri deterjan ya da sabunlarla temizlememeniz çok önemli. Unutmayın ki bu tip kimyasal malzemeleri çıkartmak oldukça güç, o yüzden temizledikten sonra sizin gözünüze sabun kalmamış gibi gözükse de kalan ufak tefek parçacıklar, balıklarınıza zarar verebilir. Akvaryumdaki dekoratif aksesuarları temizlerken de sağlam bir sünger kullanabilirsiniz.

Eğer dekorun üzerinde çıkmayan, inatçı kirler birikmişse burada beyazlatıcıya başvurmanız gerekiyor. Yine petshoptan alacağınız akvaryum kullanımına uygun bir beyazlatıcının yüzde 10’unu içeren bir sıvı karışımı hazırlayın ve dekoratif objeleri 15 dakika kadar bu karışımın içinde tutun. Vakit dolduktan sonra aksesuarlar üzerinde kalan kirleri fırça yardımıyla alarak güzelce sudan geçirin. 2-3 dakika kadar kurumasına izin verin.

Çakıl temizliğine başlamadan önce tüm dekoratif objeleri akvaryumun dışına bırakın ve temizlik bitmeden geri koymayın.

Çakıl Temizleme

Sıra geldi akvaryumun dibindeki çakıl taşlarını temizlemeye. Bunun için özel olarak üretilen su sifonları kullanabileceğiniz gibi, kendiniz su hortumu yardımıyla da temizliği gerçekeleştirebilirsiniz. Tabii çoğunlukla otomatik çalışan, kirli suyu doğrudan musluğa boşaltarak tertemiz bir akvaryum dibi oluşmasını sağlayan su sifonlarının çok daha etkili ve hızlı çalıştığını belirtmekte fayda var. Akvaryumun tüm tabanının kirlerden arınmasını sağlamak için bu işlemi birkaç kez yapabilirsiniz.

Çakıl Taşı Temizleme

Dış Cam Temizleme

Akvaryumun içini tamamen bitirdikten sonra çatısını, ışığını, tepesini ve dış camını temizleyin. Sıradan cam yüzey temizleyicilerin içerisinde amonyak vardır, bu da balıklar için zehirli bir maddedir. Kireç temizleyiciler ise başlı başına zararlı maddelerden oluşur. Yeniden sadece akvaryum amaçlı temizlik malzemesi kullanmanız gerektiğinin üzerine basıyoruz. Herhangi bir kimyasal kullanmak istemezseniz de sirke, her zaman bunun için en doğal seçenek.

Filtre Temizleme

Akvaryumun dışını da temizledikten sonra ayırmış olduğunuz dekoratif objeleri akvaryuma geri döndürebilirsiniz. Filtre temizleme işlemine gelmeden önce ise iki hafta kadar beklemeniz gerekiyor. Neden mi? Çünkü yapmış olduğunuz bu kapsamlı temizlik, bitkiler, taşlar ve çakıllar üzerinde bulunan tüm yararlı bakterileri rahatsız etti. Öte yandan yararlı bakterilerin büyük bir kısmı filtrenin içinde yaşıyor, bu yüzden de akvaryum içerisinde ekosistemin tamamen bozulmasını engellemek için ona dokunmamanız gerekiyor. İki hafta kadar beklerseniz balıklarınız halihazırda bakteri üretimine devam edecek ve bu sefer siz filtreyi içindeki bakteriler ile birlikte çıkarttığınızda onlara yetecek kadar bakteri mevcut olacak.

Dış Filtre Temizleme

Akvaryumumu Nasıl Sürekli Temiz Tutabilirim?

Akvaryumunuzu baştan sona temizledikten ve eski gıcır gıcır halini ona iade ettikten sonra bu temizliği düzenli olarak sürdürmeye dikkat edin. Eğer düzenli ve sık aralıklarla küçük temizlikler yaparsanız, bir daha bunun gibi kapsamlı bahar temizliği seanslarına ihtiyaç duymazsınız. Camları haftada bir temizleyin, suyu her değiştirdiğinizde çakılları da elden geçirin ve üzerinde alg birikmesi oluşan dekoratif aksesuarları anında onlardan arındırın. Söz konusu filtre temizliği olduğu zaman ise onu ayda bir temizlemeniz gerekir. Düzenli bakım ve temizlik ile uzun ömürlü ve parıl parıl bir akvaryuma sahip olacaksınız.

Bu arada eğer tatlı su canlılarını merak ediyorsanız, balık cinsleri ve canlı türleri listesine göz atmayı da unutmayın!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir