Akvaryumdaki filtrasyon sisteminiz, akvaryumunuzun en temel yapı taşını oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda uzmanlara göre akvaryumun başarılı bir organik yapıya sahip olmasına ön ayak olan en önemli etmenlerden bir tanesi olarak görev yapar. Akvaryum filtreleri, akvaryumun içerisinde oluşan katı atıkları yakalar, oluşan sıvı atıkları ise zararsız bir hale dönüştürerek geriye kalan temiz suyu
yeniden akvaryumunuza kazandırır. Akvaryumda filtrasyon sistemini düzgün bir biçimde oturtmanız, balıklarınızın sağlığı için büyük önem taşır.
Temel Akvaryum Filtrasyon Çeşitleri
Standart bir akvaryum modeli için iki farklı filtrasyon yöntemine ihtiyaç duyarsınız: Mekanik filtreler ve biyolojik filtreler.
Mekanik filtreler, sudaki katı atıkları ve partikülleri ortadan kaldırmaya yarar. Bu filtrelerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Her ne kadar bu filtreler, suyun içerisinde oluşan partikülleri hapsedip akvaryumunuzun temiz görünmesine vesile olsa da, filtrelerin mekanik sisteminin de düzenli aralıklarla çıkartılması ve temizlenmesi gerekmektedir; zira bu katı atıklardan tamamen kurtulmanın tek yolu budur.
Biyolojik filtreler ise suyun içerisindeki yararlı bakteri kolonilerinin üreyerek atıkları bölebilmesini sağlar. Biyolojik akvaryum filtrelemesi, tehlikeli amonyaklı maddelerin çözülmesine yol açarak zehirsiz hale getirilmesini sağlar. Bu amonyaklı maddeler, yüksek miktarlarda akvaryumun içerisinde bulunduğu takdirde balıklarınızın sağlığına zarar verici niteliğe bürünebilir. Nitrojen döngüsü olarak da bilinen bu filtreleme mantığında da biyolojik filtreler düzenli olarak kontrol edilmeli ve verimliliği her daim en üst seviyede tutulmalıdır.
Bir diğer akvaryum filtreleme yöntemi olan kimyasal filtrasyon, çözünmüş atıkların ek kimyasal maddeler yardımı ile sudan atılmasını sağlayan bir süreci ifade eder. Kimyasal filtreleme yönteminde
en yaygın olarak kullanılan etken madde ise aktifleşmiş kömürdür.
Akvaryum Filtrasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akvaryumunuzu düzgün ve temiz bir biçimde muhafaza edebilmek için filtrasyon sistemi, akvaryumun tamamındaki suyu her saat en az 4 kere filtreden geçirmeli. Bir akvaryum filtresi satın alırken ne tür bir filtreleme sistemi kullandığına dikkat etmeniz gerekiyor; mekanik mi, biyolojik mi, yoksa kimyasal mı? Bazı filtreleme sistemleri, bu yöntemleri kombine bir biçimde kullanarak çoklu filtrasyon da gerçekleştirebiliyor.
Akvaryum filtrasyonu hakkında bilmeniz gereken bir diğer filtreleme ayrımı da iç filtre ve dış filtre ayrımıdır. Akvaryum için kullanılan iç filtre ve dış filtre arasındaki en temel fark, dış filtrenin biyolojik temizliği yapması, iç filtrenin ise mekanik temizliği yapıyor olmasıdır. Başka bir deyişle mekanik filtre dediğimiz yöntem aslında iç filtre iken, biyolojik filtreler iç filtre olarak bilinir ve satılır. Akvaryumunuzdaki filtrelerin kullanımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise şu şekilde:
- Filtreyi takacağınız priz bozuk olmamalı, filtre takılmadan önce priz kontrol edilmelidir.
- Filtrenin fişi, prize tam oturacak şekilde konumlanmalı ve sabit kalmalıdır. Sürekli olarak
hareket eden bir filtre fişi, filtrenin kısa bir süre içerisinde bozulmasına yol açabilir. - Filtre her ne olursa olsun her daim çalışır vaziyette olmalıdır.
- Akvaryum temizliği ya da filtre temizliği yaparken filtrenin öncelikle fişten çekilmesi gerekir.
- Filtre temizliği esnasında deterjan ve benzeri kimyasallar kullanılmamalı, yalnızca sade su ile
temizlenmelidir. - İç filtre su dışında çalıştırılmamalı, dış filtre ise suyun içinde kullanılmamalıdır.