Bitkili akvaryum kumu, balıklarınız için bir akvaryum oluştururken akvaryum içerisinde olması gereken önemli malzemelerden bir tanesidir. Eğer siz de en sağlıklı ve en doğal akvaryum kumu çeşitlerinden biri olan bitkili akvaryum kumunu tercih etmek istiyorsanız, bu rehber tam size göre.
Bitkili Akvaryum Kumu Nedir?
Bitkili akvaryum kumları, gübre emilimine yardımcı akvaryum kumları olarak bilinmektedir. Bu tür kumlar, diğer akvaryum kumları ile kıyaslandığında daha hafif olan bitkili akvaryum kumu, kilin fırınlaması ile elde edilir. İşlem esnasında kumun içinde hava kabarcıkları oluşur ve bu kabarcıklar sayesinde yararlı bakteri oluşumu için uygun yaşam alanı sağlanır. Bu bakteriler, kolonileşerek bitki köklerinde iyon değişimine yol açar ve gübre emilimini artırmış olur. Sonuç olarak bakıldığında ise bitkili akvaryum kumunun sağlamış olduğu gübreleme, akvaryumun çok daha sağlıklı bir ortam haline gelmesine sebep olur.
Bitkili Akvaryum Kumu Çeşitleri Nelerdir?
- Doğal Bitkili Akvaryum Kumları: Doğal bitkili kumların içerisinde aktif bir gübre değeri bulunmamaktadır; bazılarında ise yok denecek kadar azdır. Siyah kumlar, siya kuvartz kumlar ve silis kumlar, doğal bitkili akvaryum kumlarına verilebilecek örnekler arasındadır. Estetik görünümü nedeni ile sıklıkla tercih edilen bu kum türü, ince taneli yapısı sayesinde akvaryum tasarımına da derinlik kattığından dolayı bitkilendirme yapılmayan alanlarda tercih edilir.
- Aktif Gübreli Bitkili Akvaryum Kumları: Bu tür bitkili akvaryum kumları çoğunlukla killidir ve bol gübreli bataklık alanlarda yer alan verimli çamurda fırınlanır. Bu sayede gübre bakımından oldukça zengin bir hal alan aktif gübreli bitkili akvaryum kumu, kum taneciklerinin içerisinde mikro düzeyde kabarcıkların oluşmasına vesile olur. Gübre emilimini kolaylaştıran bu kabarcıklar, suyun pH dengesinin sabitlenmesine ve dengelenmesine de katkıda bulunur. Hem suyun kalitesi hem balıkların sağlığı açısından en çok tavsiye edilen akvaryum kumlarından biri olan aktif gübreli kum, fiyat olarak diğer kumlara göre daha yüksek bir skalada yer alır.
Bitkili Akvaryum Kumunun Bakımı Nasıl Yapılır?
Bitkili akvaryum kumunun bakımını yaparken dikkatinizi çekecek olan ilk şey, bitki köklerinin kuma ne kadar sıkı sıkıya tutunduğu olacaktır. Bitkiler, kolonileşen bakteriler sayesinde kuma çok daha sıkı ve stabil bir biçimde bağlanacaktır.
Bitkili akvaryum kumunu akvaryum içerisine yerleştirmeden önce kumu test etmeniz gerekebilir. Bazı markalara ait bitkili akvaryum kumları, fazlaca hafif oldukları ve içerisinde bolca hava kabarcığı barındırdığı için suya batmakta ve dibe çökmekte zorluk çekebilir. Bu gibi durumlarda bitkili kumu önceden 1-2 gün boyunca klorsuz suda bekletmek doğru olacaktır.
Bitkili akvaryum kumlarının renkleri çoğunlukla kızıl ve tonlarından ibarettir. Bu özelliğinden dolayı bitkili akvaryum kumu, daha çok taban kurulumunda tercih edilmektedir. Akvaryum içerisinde kullanmak istediğiniz diğer obje ve malzemeleri (bitkili kumun üstüne yerleştireceğiniz diğer akvaryum kumları da dahil) bu taban üzerine yerleştireceğiniz için, seçeceğiniz bitkili kum konusunda fazlaca özenli davranmanız gerekir. Yanlış bitkili akvaryum kumu seçimi, sizi tüm akvaryum düzenini yeniden oluşturmak zorunda bırakabilir.
Aktif gübreli bitkili akvaryum kumu kullanmaya başladığınızda ilk 2 hafta boyunca akvaryum suyunu yüzde 20 ila yüzde 50 oranlarında değiştirmeniz gerekir. Bunun sebebi, su değişimi gerçekleşmediği takdirde gübreli bitkili kumun nitrojen salınımı gerçekleştirmesi ve yosunlaşmaya yol açmasıdır.
Bitkili Akvaryum Kumu Kurulumu Nasıl Yapılır?
Eğer bitkili akvaryum kumunu taban kurulumunda kullanacaksanız, oluşturacağınız katmanlar arasındaki malzemelerin birbiriyle karışmamasına dikkat edecek şekilde bir tasarım yapmanız önemlidir. Tasarım açısından zemine doğal bir şekil vermek de diğer önemli olan noktalardandır. Eğer kum şekillendirici bir aparata sahipseniz, onu kullanarak kumlar arası katmanları daha net ve stabil bir biçimde ayarlamanız mümkündür. Bununla birlikte akvaryum tabanı oluştururken izlemeniz gereken kum sıralaması şu şekildedir:
- Kolonizasyon katmanı
- Gübre katmanı
- Örtücü katman
Kolonizasyon katmanında lava taşı ya da bakteri kültürü tozu gibi katkı maddeleri kullanmamaya dikkat etmeli, gübre katmanında ise aktif gübreli kum tercih etmelisiniz. Son olarak örtücü katmanda doğal akvaryum kumu kullanmanız, en doğru tercih olacaktır.