Balıklarımız akvaryumdan dışarı atlıyorsa bu bizlere bir şeylerin doğru olmadığına dair bir işarettir. Balıkları bu davranışı yapmaya iten belirli bir neden olmadıkça, bu tür sert eylemlere başvurmayacaktır. Dolayısıyla bu davranışın nedenini bulmak ve durumu düzeltmek için gerekli adımları ve önlemleri almamız gerekli.
Haydi şimdi balıkları bu davranışa iten faktörlere birlikte göz atalım.
Balıklar Akvaryumdan Niçin Zıplar?
1. Yeterli Oksijen Olmadığında
Balıkların yeni bir ev bulma umuduyla akvaryumun dışına atlamalarının en büyük nedenlerinden biri, suda çözünmüş oksijen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Çoğu balığın gaz halindeki oksijeni solumak için akciğerleri olmamakla birlikte, nefes almak için su içinde çok fazla çözünmüş oksijene ihtiyaçları vardır. Balıklar oksijen eksikliği nedeniyle iyi nefes alamıyorsa, daha fazla çözünmüş oksijen bulunan bir yer bulma umuduyla atlayabilir.
Akvaryumumuzda çeşitli nedenlerden dolayı oksijen eksikliği meydana gelebilir. Öncelikle çok fazla balık içeren gerçekten ve çok dolu bir tankımız varsa, suda yeterli oksijen olmayacaktır. Bu balıklarımızın tam anlamıyla nefes alma hakkı için birbirleriyle yarışacağı ve savaşacağı anlamına gelir.
Bu durumda, çözüm aynı boyutta tankta daha az balık bulundurmak olabilir ya da daha büyük bir tank da alabiliriz. Bu çözümlere alternatif olarak akvaryumumuza bir hava taşı ekleyebiliriz. Hava taşları, suyu oksijenlendirmek ve havalandırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Böylece balıklarımız nefes almak için bol miktarda çözünmüş oksijene sahip olacaklardır.
Başka bir sorun yosunlardan kaynaklanıyor olabilir. Yosunlar, doğru koşullar altında yüksek miktarda oksijen kullanma eğilimindedir. Bu da akvaryumdaki oluşabilecek başlıca sorunlardan biridir. Balıklarımız akvaryumdan atlıyorsa ve tankta yosunlar varsa, onları tam anlamıyla boğan şey yosunlar olabilir. Bu durumda balıkların nefes almalarını sağlamak için akvaryumumuzu tamamıyla yosunlardan temizlememiz gerekir.
2. Çok Fazla Amonyak ve Nitrit Biriktiğinde
Balıklarımızın akvaryumdan dışarı atlamasına neden olabilecek bir diğer sebep akvaryumdaki yüksek amonyak, nitrit ve nitrat seviyesidir. Başka bir deyişle su koşulları ideal değilse, balıklarınız daha iyi bir ev bulmak için ayrılmaya çalışacaktır.
Amonyak gerçekten büyük bir sorundur çünkü minimum miktarlar bile balıkları gerçekten hasta edebilir hatta onları öldürebilir. Balıklarımız eğer akvaryumdan atlıyorsa yapmamız gereken ilk şey amonyak ve nitrit seviyesini test etmektir.
Seviyeler önerilen miktarın üzerindeyse (olması gereken seviye sıfırdır), sorunun ne olduğunu anlayabiliriz. Yüksek amonyak seviyelerine genellikle balık atıkları, yenmemiş gıdalar, ölü balıklar ve çürüyen bitkiler gibi maddeler neden olur.
Bu nedenle amonyağın azaltılması için düzenli su değişiklikleri yapmak, balıklarımızı aşırı beslememek, düzenli olarak atık ve kalıntıları temizlemek ve her zaman suyun olabildiğince temiz olduğundan emin olmak gerekir.
Aynı zamanda, kesinlikle iyi bir biyolojik filtrasyon ünitesine sahip olmanız gerekir. Biyolojik filtrasyon sudaki amonyağın parçalanmasına ve zararsız hale getirilmesine yarar. Biyolojik filtre yoksa veya düzgün çalışmıyorsa bu balıklarımız için büyük bir sorun teşkil eder. Bu yüzden düzgün çalışan ve kaliteli bir biyolojik filtreye sahip olunması gerekir.
Akvaryumu temiz ve bakımlı tuttuğumuzdan emin olmalıyız. İdeal su koşullarının sağlanmaması balıklarımızın akvaryumdan atlamasının nedenlerinden biridir.
3. Sıcaklık
Balıklarımızın sıçramasına neden olabilecek su koşullarıyla ilgili bir diğer faktör sıcaklıktır. Balıklar genellikle sıcaklık değişikliklerine karşı oldukça duyarlıdır ve hemen hemen hepsinin mutlu olması ve hayatta kalması için belirli bir su sıcaklığına ihtiyaçları vardır. Su balıklarımız için çok soğuk veya sıcaksa, daha iyi sıcaklıklar bulmak için akvaryumdan dışarı atlayabilirler.
Tank suyunun sıcaklığını düzenli olarak kontrol etmeli ve balıklar için hangi sıcaklığın gerekli olduğunu uzmanlar yardımıyla öğrenmeliyiz. Genellikle 23-27° bir akvaryum için ideal bir değerdir.
Düzenli ölçümlerle su çok sıcak veya soğuksa sorunun kaynağını öğrenmiş oluruz. Bu gibi durumları önlemek için çeşitli ekipmanlar kullanabilirsiniz. Hatta direkt bir su termometresi kullanmanız ve sürekli kontrol etmenizde fayda var.
4. Yerleri ve Alanı Gizleme Eksikliği
Eğer balıklar için gerekenden küçük bir akvaryuma sahipsek ve çok balığımız varsa, balıklar yüzmek için daha rahat alana sahip bir yere kaçma ihtiyacı hissedebilir.
Bu durum akvaryumda geçinemeyen balık türleri için de gerçekleşebilir. Bu tür olaylar nadiren olsa da daha agresif veya daha büyük balıklar tarafından tehdit edilen küçük balıklar, daha güvenli bir yere ulaşmak için akvaryumdan kaçmaya çalışabilir.
Akvaryumda bitki ve mağaralar gibi yeterli saklanma noktası yoksa tehdit altındaki balıklar bir çözüm olarak dışarı atlamaya çalışabilir. Bunu önlemek için akvaryum içerisinde bitki yerleştirebilir, sığ alanlar yaratmak için aksesuar ve süslerle balıklara yuvalar açmanız gerekecektir.