MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Akvaryum Dış Filtre Modelleri

Akvaryum Dış Filtre Modelleri ve Dış Filtrenin Önemi

Evimizde balık beslemeye yeni başladıysak, çeşitli aksesuarlarla birlikte akvaryumda kullanmak üzere temel özelliklere sahip bir filtre alırız. Genelde bu tarz başlangıç seviyesi filtreler sağlıklı ve dengeli olarak suyu filtreleyemezler.

Akvaryumda kullanılan dış filtreler, tatlı su tropikal balık akvaryumları için harika filtrelerdir. Bu dış filtreler genel olarak daha büyük balık akvaryumlarında veya tropikal balıkları barındıran akvaryumlarda kullanılırlar.

Dış Filtrelerin Özellikleri Nelerdir?

1- Bütün akvaryum çeşitleri için kullanılabilir

Dış filtreler oldukça kullanışlı ve çok yönlü olmalarından dolayı çeşitli akvaryumlar için tasarlanmış birçok modeli kullanılmaktadır. Akvaryumumuz tatlı veya tuzlu su tankı olduğundan filtre seçerken isteklerimize ve kullanım şeklimize göre dış filtreler seçmemiz gerekir. Hatta bu dış filtreleri, balıklardan daha karmaşık bakım isteyen kaplumbağa akvaryumları için de kullanabiliriz.

2- Akvaryumumuz için Etkili Filtreleme Yapar

Dış filtreler filtrasyon sistemine giren ve çıkan suyu pompalayan güçlü bir pompamız olduğunda daha iyi şekilde çalışırlar. Dış filtre sistemlerinin birçoğu saatte ortalama 300 litre akış hızlarına sahiptirler. Böylece büyük bir tanka sahip olsak bile, dış filtre tanktaki tüm suyu saatte birkaç kez temizleyebilir.

İyi bir dış filtre tasarımına sahip olan cihazlar, suyun akışını doğru yerlere yönlendiren bağlantıları da içerir. Doğru bağlantılar sayesinde su, filtre ortamının etrafında dolaşmaz ve filtrasyon sisteminden geçen su balık tankına tekrar pompalanmadan önce kesinlikle filtrelenmiş olur.

3- Suda Biriken Artık Materyalleri Daha İyi Temizler

Akvaryum içindeki çeşitli balık ve yemek artıklarını temizlemek suda oluşan amonyak seviyesini etkiler. Dış filtrelerde genel olarak önce daha büyük parçacıklar için bir filtre olur. Daha sonra daha ince parçacıklar için başka bir ikinci filtre katmanı yerleştirilir. Bu 2 katmanlı kurulum, dış filtrelerin en büyük avantajlarından birisidir.

Akvaryumumuzdaki balık sayısı ve çeşitliliği suyun kirlenme derecesini etkilemektedir. Dış filtreler suyu kirleten yenmemiş yiyeceklerden, yüzen yosunlara kadar her şeyi suyunuzu temiz tutmak için hapseder.

4- Dış Filtreler Sudaki Amonyak Seviyesini Azaltır

Suda biriken amonyak, evcil balıklar için en yaygın tehlikelerden biridir. Amonyak sudaki hayvanlar için son derece zehirlidir ve akvaryumumuz için güvenli bir amonyak seviyesi diye bir şey yoktur. Aslında milyonda iki parça olması bile balıklarımız için ölümcül olabilir. Amonyak, organik maddenin parçalanmasıyla oluşur. Dış filtreler, amonyak oluşumunu önleyecek kadar hızlı bir şekilde yenmemiş yiyecekleri ve atıkları temizleyemeyebilir.

5- Dış Filtrelerin Kurulumu Kolaydır

Bizim için ne kadar kolay olduğunu belirleyen etken kesinlikle aldığımız dış filtre sisteminin yapısına bağlıdır. Genel olarak dış filtrelerin kurulumu zahmetsiz ve kolaydır. Özellikle kurulum işlemlerini diğer akvaryum iç filtrelerinin kurulumu ile karşılaştırdığımızda oldukça kolay görünmektedir.

Dış filtreler, kolayca sökülüp temizliği yapıldıktan sonra geri takmamız için basit şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca filtreleri yenisiyle değiştirmek veya başka tip filtre kullanmak oldukça kolaydır. Akvaryumumuzdaki iç filtrelerin temizlenmesi genellikle çok zevkli bir işlem olmadığından dış filtreler kullanarak bu zevksiz ve zaman alıcı temizleme işinden kurtulabiliriz.

6- Sessiz Çalışırlar

Birçok insanın evlerinde akvaryum olmasının ana nedenlerinden biri, akvaryumu izlemenin büyüleyici bir etkisinin olmasındandır. İşten döndüğümüzde ve evde rahatlamaya çalıştığımızda, sadece akvaryumun yanında oturmak bile stresimizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Ancak gürültülü bir filtrasyon sistemimiz olduğunda bu yatıştırma etkisi hemen kaybedebilir. Gürültü çalışan bir iç filtre sistemi bayağı can sıkıcı olabilir. Bu ses bizi rahatlatmak yerine, stres seviyelerimizi artırabilir.

Akvaryumumuz yatak odamızda ise sessiz çalışması daha önemli hale gelir. Çok gürültülü çalışan filtre sistemi uykumuzu kaçırabilir. Bu bizim için tatsız bir uyanış ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Dış filtre sistemleri, diğer filtreleme sistemlerine kıyasla oldukça sessiz çalıştığından akvaryumu evimizin herhangi bir yerine rahatlıkla kurabiliriz.

Tüm bu nedenler, dış filtre sistemlerinin akvaryum sahipleri arasında neden bu kadar popüler olduğunu açıklamaktadır. Hayatımızı kolaylaştırırken balıklarımızın da sağlıklı kalması için müthiş bir yoldur. Genelde çok pahalı değillerdir ve akvaryum boyutumuza ve beslediğimiz balıklara uygun kaliteli dış filtreler satın alabiliriz.

Dış Filtre Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Enerji tüketimi: Dış filtreler hiç durmadan çalışacakları için seçimimizi yaparken harcadığı enerji miktarını da değerlendirmeliyiz.

Ürettiği Ses Miktarı: Dış filtreler çok az sesli çalışmasıyla ön plana çıkar. Fakat bu ses miktarı markadan markaya göre değişmektedir.

Dış Filtrenin Malzemeleri: Filtre seçerken yanında hangi malzemelerin geldiğini, sünger, elyaf ve biyolojik temizleme malzemelerinin olup olmadığına bakmamız gerekir.

Yedek Parça Ulaşılabilirliği: Bir arıza durumunda filtremizin tamiri için kısa sürede yedek parçalarına ulaşıyor olabilmemiz gerekir.

Garanti Süresi: Ürünü almadan önce mutlaka ne kadar zaman ve hangi parçaların garanti kapsamında olduğunu öğrenmemiz gerekir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir