Doğru akvaryum malzemelerini seçmek, balık besleme hobisinin belki de en keyifli yanlarından bir tanesi. Hangi akvaryum malzemelerinin hangi balık türü ve hangi akvaryum çeşidi için doğru olduğunu araştırmak ve aralarından seçim yapmak, oldukça eğlenceli ve keyifli bir süreç.
Bugünlerde o kadar çeşitli ve çok sayıda akvaryum malzemesi var ki bu sonsuz seçeneklerin arasından seçim yapmak neredeyse imkansız hale geliyor desek yeridir. Bu çeşitliliğin yanı sıra neredeyse her bir petshop sahibinin ve balık besleyenin kendine has bir yorum ve görüşü de var, bu da akvaryum için malzeme seçimi sürecinin bazen olduğundan daha karmaşık gözükmesine sebep olabiliyor. Yardımcı olmak adına en temel akvaryum malzemelerini bu listede sizin için derledik. Bu akvaryum malzemeleri olmadan balık beslediğinizi söylemeniz pek mümkün değil, bizden söylemesi!
1. Hava Pompası: Hava pompası kimi akvaryum türü için opsiyonel iken kimisi için zaruri hale gelebiliyor. Eğer akvaryum hava pompası gerektiren bir filtre kullanıyorsanız tabii ki pompayı da edinmeniz gerekecek. Öte yandan dıştan çalışan ya da teneke bir filtre kullanıyorsanız hava pompası temin etmeniz şart değil. Akvaryumlar için özel olarak üretilen hava pompaları, dalgalanma efekti gerektiren akvaryum dekorasyonlarını hareketlendirmek için kullanılabileceği gibi akvaryum içi köşe filtreleri çalıştırmak için de başvurulabilir.
2. Hava Taşı: Akvaryum hava taşı, söz konusu akvaryum malzemeleri fiyatları olduğunda en uygun fiyatlı malzemelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hava taşı çoğunlukla akvaryum içerisinde dekoratif bir görünüm oluşturmak için kullanılır, zira su içerisindeyken bir dizi baloncuk yaratarak hoş bir efekt vermesiyle ünlüdür. Hava taşı akvaryum suyuna oksijen eklemez, ancak havanın su ile temas ettiği noktada daha geniş bir alan sağlayarak akvaryumun daha fazla oksijen almasına yardımcı olabilir.
3. Arka Plan Dekoru: Yine opsiyonel bir akvaryum malzemesi olan arka plan dekoru, akvaryumun yaslı olduğu duvardaki anlamsız kareyi görmeniz yerine daha hoş ve iç açıcı bir görüntüye bakmanızı sağlar. Çoğu zaman plastikten üretilen bu arka planlar akvaryumun arka duvarına sabitlenerek basit bir kullanım sunar.
4. Akvaryum Kovası: En sık göz ardı edilen akvaryum malzemelerinin başında akvaryum kovası geliyor. Unutmamak gerekir ki evsel kullanım için üretilen kova ve leğenler, balıklarınız için ölümcül olabilecek kimyasallar barındırabilmekte. Oysa sadece akvaryum kullanımına özel olarak tasarlanan bu akvaryum kovaları, balıklarınızın sağlığına hiçbir şekilde tehdit oluşturmaz. Bu kovaları sadece ama sadece akvaryum temizliği için kullanıyor olmanız çok önemlidir.
5. Akvaryum Kapağı: Akvaryumun tepesini sağlama aldığı için akvaryum kapağı, en elzem malzemelerin başında gelir. Balıklarınızı ve suyu kir, toz ve yabancı cisimlerden korumak için akvaryumun tepesini daima kapalı tutmanız çok önemlidir. Akvaryumların büyük bir kısmı halihazırda kapağı ile birlikte satılmaktadır, ancak kapaksız aldığınız akvaryumunuza da mutlaka bir kapak edinmeniz gerekir. Akvaryum kapağı yalnızca balık beslenmesinde değil, aynı zamanda su kaplumbağası beslenmesinde de önem taşır. Dışarı çıkmaya meyilli olan su kaplumbağalarının akvaryum içerisinde güvenli olarak yüzebilmesi için bu kapağı temin etmeniz tavsiye edilir.
6. Filtre: İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılan filtre, balık besleyen birinin asla atlamaması gereken bir akvaryum malzemesidir. Söz konusu filtre seçimi olduğunda pek çok farklı türü ve markası ile karşılaşmanız mümkün, ancak seçiminiz her ne olursa olsun filtrenin mekanik, kimyasal ve biyolojik filtreleme yaptığından emin olmalısınız.
7. Kepçe/Süzgeç: Adeta bir sinekliği andıran akvaryum kepçesi, akvaryum içerisindeki balıklarınızı yakalamanız konusunda birebir destek sağlar. Akvaryum kepçesi pek çok farklı boyut ve ebatlarda karşınıza çıkabilir; önemli olan onu satın aldığınız petshop’tan tavsiye olarak balık türünüze uygun bir kepçe alıyor olmanızdır.
8. Dip Süpürgesi: Akvaryumunuzun dibinde çoğunlukla kum ya da çakıl taşı olacaktır. Balıklarınızın ürettiği bakteriler ise bu taşların arasına kolaylıkla girerek orada kendilerine yer edinebilir ve daha fazla zararlı bakteri üretmeye devam edebilirler. Söz konusu akvaryum dip temizliği olduğu zaman bir dip süpürgesi edinmeniz işinize yarayacaktır. Eğer bahsettiğimiz bu organik maddeler düzenli olarak akvaryumdan temizlenmezse nitrat seviyesi artarak suyun kalitesinin düşmesine sebep olur. Balıklarınızın sağlığını tehlikeye atmamak adına bir dip süpürgesi edinerek düzenli olarak kumları ve çakılları temizlemeniz önemlidir.
9. Taş: Bir akvaryum satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, ona uygun bir taş seçimi yapmaktır. Söz konusu akvaryumunuzun dibi için bir zemin seçimi olduğunda tek kriter estetik ve güzellik değil. Pek çok farklı ebatta, renkte ve materyalde akvaryum zemin opsiyonu bulmanız mümkün. Burada önemli olan, minik bir araştırma yaparak hangi balık türüne hangi taşın ya da kumun ideal olduğunu tespit ederek ona göre alışveriş yapmak.
10. Isıtıcı: Bir elzem akvaryum aksesuarı daha… Yaşamak için belirli bir su sıcaklığına ihtiyaç duyan balıklar, türlerine bağlı olarak içinde bulundukları suyun o sıcaklığa ayarlanmasını isteyecektir. Bununla birlikte akvaryumdaki suyun dengesini düzenleyen ve her daim güvenli bir ortam sağlayan ısıtıcı, farklı mod ve özellikleri ile balık sahiplerine kolaylık da sağlamayı amaçlayan bir aksesuar.