Evimizde yeni bir akvaryum kurmaya karar verdiğimizde, imkanlar dahilinde olan en iyi akvaryumu kurulmaya çalışılmalıdır. Yeni bir akvaryum kurarken beslemeyi düşündüğümüz balıklar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak için de iyi araştırma yapılması gereklidir. Akvaryum için alacağımız malzemelerin beslemeyi düşündüğümüz balıkların ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde almamız son derece önemlidir.
Akvaryumda besleyebileceğimiz çok sayıda balık türü vardır. Peki hangi tür bizim için uygun olacak? İşte sizler için tüm özellikleri ve ihtiyaçlarına göre sıraladığımız popüler akvaryum balığı türleri:
1. Japon Balığı
En ünlü ve popüler akvaryum balıklarından biri japon balıklarıdır. Özel bakım ve beslenme gibi ihtiyaçları yoktur. Bakımı ve üremesi kolaydır. Canlı yemden kuru yeme kadar her şeyi yiyebilirler.
Japon balıkları rahatça hareket edebilecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çok küçük akvaryumlarda beslenmemelidirler. Renk ve fiziksel özellikleri bakımından birbirinden farklı 100’den fazla Japon Balığı çeşidi vardır.
2. Lepistes
Lepistesler en popüler akvaryum balıkları listemizin ikinci sırasında kendilerine yer buluyor. Akvaryum balıkları arasında en sosyal olan türlerden biridir. Bu nedenle farklı balık türlerinin ve ailelerinin bir arada bulunduğu topluluk akvaryumları için çok uygundur.
Lepistesler 5 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler. Akvaryumun orta ve üst kısmında yüzerler. Beslenmeleri kolaydır ve her türlü yiyeceği yiyebilirler. Özel bakım gerektirmeyen balıklardır. Bu nedenle akvaryum hobisine yeni başlayanların bu balıkları tercih etmesi idealdir.
3. Neon Tetra
Neon tetra bir tatlı su akvaryumu balığıdır. Küçük boyutları ve olağanüstü renkleri ile insanları büyülerler. Gümüş renkte göbekleri vardır ve burunlarının ucundan kuyruklarına kadar göz alıcı neon mavisi renge sahiptirler. Akvaryumun en karanlık yerlerinde bile onları bu muhteşem renkleri sayesinde görebiliriz. Neon Tetralar, gruplar halinde yaşamayı sever ve bu nedenle en az altı neon tetra balığı ile birlikte beslenmeleri gerekir.
İdeal yaşam alanı, en az bir metre uzunluğunda, düşük aydınlatmalı ve saklanabilecekleri yerlere (bitkiler, kayalar) sahip akvaryumlardır. Genellikle akvaryumun orta alanında yüzerler. Neon tetralar hem kuru hem de canlı yiyeceklerle beslenebilirler.
4. Discus
Discus balıkları 12-15 cm büyüklüğüne ulaşabilen, yuvarlak şekilli, parlak renkleri ve zarif hareketleri olan son derece sevimli bir akvaryum balığıdır. Akvaryum balıkları arasında popüler olan türlerden biridir. Çevresel strese karşı çok hassastırlar ve fazla aydınlık akvaryumlarda yaşamayı sevmezler.
Discus balıklarının narin yapısından dolayı, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlara maruz kalabilmeleri oldukça kolaydır. Bu nedenle beslendikleri akvaryumu her zaman temiz ve patojenik mikroplardan arındırmak önemlidir. Discus balıkları akvaryumun orta ve alt kısmında yaşarlar. Ayrıca çok sosyal balıklardır. Bu nedenle en az 4-6 balıklık gruplar halinde beslenmeleri gerekir. Kuru yemler ve donmuş böcek larvaları gibi gıdalarla beslenebilirler.
5. Beta
Beta balıkları en popüler balıklardan biridir. Bu balıkların bir diğer ismi “Kavgacı Siyam Balığı” dır. Bağışıklık sistemleri son derece güçlü ve üremeleri kolaydır. Güçlü ve agresif karakterleri vardır. Bu yüzden bir akvaryumda iki tane erkek Beta Balığı beslenmemelidir. Eğer iki tane erkek beta balığı bir araya konulursa, erkekler birbirlerini düşman olarak görecek ve birbirlerini öldürmeye çalışacaklardır. Rakiplerinin aksine erkekler, dişilerine saldırmazlar.
Beta balıklarının kırmızı, mavi, macenta, turuncu, sarı renkeri vardır. Beslenmeleri için özel ihtiyaçları yoktur. Küçük böcekler, solucan ve alglerle beslenirler. Akvaryumun üst bölgelerinde yaşarlar. Ayrıca solungaçlarla nefes almalarının yanı sıra, ağızlarından oksijen soluyabilmelerini sağlayan labirent organı adı verilen özel bir organları vardır. Bu özelliği sayesinde beta balıkları az oksijen seviyesine sahip akvaryumlarda da yaşayabilirler.
6. Melek Balığı
Melek balıklarının uzun parlak yüzgeçleriyle birlikte adeta bir oku andıran üçgen yapıları vardır. Yetişkin bir melek balığı 15 cm uzunluğa ve 25 cm genişliğine kadar büyüyebilirler. Bu nedenle huzurlu ve sağlıklı büyüyebilmek için çok fazla alana ihtiyaç duyarlar. Sosyal yaşamayı seven balıklar olduklarından, küçük bir sürü olacak şekilde akvaryuma en az 4 tane Melek Balığı koyulmalıdır.
Renkleri gri, inci gümüşü, sarı, turuncu arasında değişir ve genellikle beyaz, kahverengi ve siyah çizgileri vardır. Her türlü yem ile beslenebilir. Aslında Melek Balıkları, her zaman yemek yeme eğilimindedirler. Yani oburdurlar. Bu nedenle onları beslerken aşırı beslemekten kaçınmamız gerekir.