Kazakistan’ın Balkaş gölü bölgesinde yapılacak proje ile yeni doğal yaşam alanları ve vahşi kaplanın tarih boyunca yaşamını sürdürdüğü ormanın yeniden yapılandırılıyor. Projenin başarılı olması durumunda Kazakistan yaklaşık 50 yıldan daha fazla süredir soyları tükenmiş olan vahşi kaplanları tüm bölgeye yeniden kazandıran ilk ülke ünvanını kazanacak. Bundan önceki kaplan yer değiştirme projeleri, Hindistan gibi hali hazırda kaplan habitatına sahip olan yerlerde düşünülmüştü.
The Guardian’ın haberine göre, yasa dışı avlanma ve habitat kaybı, bir zamanlar kaplanların beslendiği, yabani eşek, geyik doğal ve kulkan gibi Orta Asya’ya özgü yaşamın büyük bir kısmını yok etmişti. Doğal yaşam alanına getirilecek hayvanlar, Asya’nın başka bir yerinden yerleri değiştirilen kaplanlar için yeterli yemek kaynağı sağlayacak.
2025’de Bitmesi Planlanıyor
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından da desteklenen projenin gerçekleşmesinin uzun yıllar alacağı tahmin ediliyor. Alandaki arazinin kaplanlar ve bölgeye getirildiklerinde beslenecekleri doğal yaşam için hazırlanması gerekiyor. Bütün bunların ise en erken 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.
WWF’nin Rusya direktörü Igor Chestin, projeyle ilgili şunları söylüyor:
“Kazakistan ve Rusya’nın muhafaza uzmanlarının yıllarca süren dayanışması sonucu, vahşi kaplanların yeniden hayata kazandırılması için en uygun bölge olarak Balkaş gölü bölgesi tespit edildi. Devam eden işbirliğimiz; yeni rezervin yaratılması, nadir yerel türlerin restorasyonu ve birkaç yıllık süre içinde vahşi kaplanların Orta Asya’da yeniden dolaşmaları için anahtar rol olacak.”
20’nci yüzyılın başlarında; Türkiye, İran ve Kuzeybatı Çin bölgelerindeki vahşi kaplanların sayısı yüzde 90 oranında azaldı. WWF’ye göre Kazakistan’daki vahşi kaplan nüfusu ise yasa dışı avlanma ve bölge kaybı sebebiyle 1940’larda tamamen tükendi.
Kazakistan’da 20’nci yüzyılın başında vahşi kaplan popülasyonunun 100 bin olduğu tahmin edilirken, şimdi yaklaşık 3 bin 900 civarında olduğu düşünülüyor.