Hepimiz kedilerin sudan ve su ile alakalı olabilecek her şeyden ölümüne nefret ettiklerini biliyoruz. Söz konusu sabunlu suda banyo yapmak olduğu zaman kedimizin nasıl birkaç saniye içerisinde ortalıktan kaybolacağının farkındayız. Bununla birlikte kedi yıkama süreci ne kadar zahmetli olursa olsun, dönem dönem yapılması zorunlu olan bir görev olduğu da bir gerçek. Neyse ki kedi sahiplerini kedilerini yıkamak zorunda oldukları dönemlerde rahatlatacak ve onlara yardımcı olacak taktikler burada. Kedi nasıl yıkanır, yıkama esnasında nelere dikkat etmeli ve kedi banyosu hakkında bilmeniz gereken her şey, bu rehberimizde sizi bekliyor.
Yıkamaya Geçmeden Önce: Kediler Yıkanmalı mıdır?
Kedilerin kendine has bir temizleme ve temizlenme rutinlerinin olduğu aşikar. Dillerinde ve dişlerinde yer alan özel temizleme partikülleri sayesinde kediler, tek bir yalanma seansı sonrası bile banyodan yeni çıkmış bir insandan daha temiz hale gelebilir. Bununla birlikte bazı özel durumlarda kediler yıkanmak için sahiplerine ihtiyaç duyabilirler. Yapışkan, kokan ya da pis bir şeyin içine girdiğinde ya da pire şampuanı ile yıkanması gerektiğinde kedinizi suyun altına sokma zahmetine girmeniz gerekecektir. Minimum stres ve maksimum verimlilik ile kedinizi yıkayabilmek için bu ipuçlarını dikkate almanız önemlidir.
Kedi Nasıl Yıkanır?
- Doğru zamanlamayı bulun: Kedinizi ne zaman yıkayacağınız önemli bir unsur; mükemmel zamanlamayı bulmak şart. Kediniz en sakin olduğu zamanlarda onu yıkamayı tercih etmenizde fayda var. Kedinizin en sevdiği oyuncakla yapacağınız bir oyun seansı da enerjisini deşarj etmeye ve onu sakinleştirmeye yarayabilir.
- Size saldırması ve tırmalamaya başlaması riskini göz önünde bulundurarak banyo öncesi tırnaklarını kesin.
- Tırnaklar kesildikten ve her şey hazırlandıktan sonra gevşek kalmış tüm tüyleri alabilmek adına onu iyice tarayın. Bu aynı zamanda su ile temas sonrası tüylerde düğümlenme oluşumunu da minimuma indirecektir.
- Altınıza mat serin: Etrafa sıçrayacak su ve köpük yüzünden kaymayı engellemek için durduğunuz yerin altına silikonlu bir mat serebilirsiniz.
- Kediyi yıkarken onu su dolu bir küvete ya da tasa daldırmak yerine ince uçlu bir hortum ya da duş başlığı kullanın. Özellikle kulaklarına, gözlerine ya da ağzına su gelmesini önlemek için hortumu boyundan aşağısına tutmaya dikkat edin. Eğer kediniz izin verirse kafasına şeffaf bir duş şapkası da geçirebilirsiniz.
- Su ile temas ettiği anda kediniz büyük bir ihtimalle çırpınmaya ve içinde bulunduğu durumdan kurtulmaya çalışacaktır. Bu durumu önceden kestirip, yıkama işlemini iki kişi gerçekleştirmenizde fayda olacaktır. Bir kişi kediyi tutarken diğeri yıkama ve durulama işlemini gerçekleştirmelidir.
- Kedinizi tamamen ıslattıktan sonra kedilere özel şampuan kullanarak tüm tüylerini güzelce köpükleyin. Nazik bir şekilde masaj yaparak şampuanı tüylere yedirin. Sadece ve sadece kediler için özel olarak üretilen ürünler kullanmaya özen gösterin; insanlar için üretilen şampuan ve duş jellerinde kedilerde alerji yaratabilecek bileşenler olabileceğini unutmayın.
- Hem su hem şampuan kullanımında her daim kulak, göz ve ağızdan uzak durun.
- Şampuan ile işiniz bittikten sonra tekrar duş başlığını kullanarak hiçbir kalıntı kalmamasına dikkat ederek kedinizin tüylerini durulayın. Arda kalabilecek en ufak bir kalıntı bile kedinizin cildinde alerjik reaksiyona yol açabilir.
- Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra hem üşütmemesi hem daha çabuk kuruyabilmesi için kedinizi kuru ve temiz bir havluya sarın. Havlunun büyük ve pamuklu olması size avantaj sağlar. Oda sıcaklığının bir tık üstünde sıcaklıkta bir ortamda kurumaya bırakın. Eğer kedinizin tüyleri uzunsa, geniş dişli bir tarak kullanarak oluşabilecek düğümleri açın.
- Ödül maması verin: Eğer kediniz tüm bu aşamaları geçip kurutma aşamasına gelmişse, gerçekten de en lezzetlisinden bir ödül maması hak etmiş demektir. Banyo sonrası ona en sevdiği ödülü vermeniz, bir sonraki banyo seansında bu kadar korkmamasına ön ayak olabilir.
Kediler sudan ölümüne nefret ederler;ÇÜNKÜ ÖLÜMLERİNE SEBEP OLUR.Burunlarına kaçınca boğulabilirler ya da sıcak havada bile hipotermi geçirip donmalarına sebep olabilir. Islanan kediler daha çok üşür
Kedilerin tüyleri özellikle de açık havada ıslandığında hipotermi geliştirme riski yüksektir. Bir kedinin vücut ısısı bizlerden yüksektir, kedilerin normal vücut ısısı 38-39 derece arasındadır ve bir kedinin vücut ısısı 37,8 derecenin altına düştüğünde tehlike çanları çalmaya başlar. Vücut ısısı bunun da altına düşerse soğuk ısırması denilen durum ortaya çıkabilir ve öncelikle patileri ile kulaklarda donma oluşabilir. Eğer kedi soğukta uzun süre kalırsa donma tüm vücuduna yayılabilir.
Ayn doğru ama zaman zaman onlar kendini temizlese bile bazen yıkamak gerekir
eger sudan korkuyorsa ne yapabilirim?