Korku ve fobilerin komiği ya da gülüncü olmaz; buna elbette kedi korkusu da dahil. Her ne kadar dışarıdan sevimli, tatlı ve tüylü görünseler de, kedilerden korkan biri için bu kedi fobisi, hiç de gülünç ve mantıksız bir durum değildir. Özellikle içinde bulunduğu korku ve endişe hali göz önünde bulundurulduğunda kedi korkusu yaşayan kişinin böcek fobisi ya da yükseklik korkusu yaşayan kişiden hiçbir farkı yoktur demek mümkün. Bununla birlikte dünya nüfusunun çeyreğinin kedi fobisinden, yani bilimsel adıyla ailurfobiden muzdarip olduğu da istatistiksel olarak bilinmekte. Neyse ki kedi korkusunu yenmenin, aşmanın ve kedilerle dost canlısı bir ilişkiye sahip olmanın da yöntemleri mevcut. Kedi korkusu nedir, neden olur ve ailurfobi nasıl aşılır, hepsinin cevapları bu yazıda.
Kedi Korkusu Nedir, Neden Önemlidir?
İşin aslına baktığımız zaman korku, vücudun biyolojik olarak verdiği doğal bir tepkidir. Kişi fiziksel olarak tehdit algıladığı zaman korku hisseder ve gözleri açılır, kan akışı hızlanır ve adrenalin salgılaması artar. Bu adrenalin sayesinde ya hızlıca kaçarak uzaklaşır ya da düşmanımızla yüzleşmeyi tercih ederiz. Mantıklı açıdan baktığınız zaman kediler elbette size zarar verecek değiller. Beyin, vücuda kedinin korkutucu olduğuna dair sinyaller verir ve mantıklı düşünmemiz gerektiğine rağmen bazen bunu yapamayız. Kedi korkusu, özellikle etrafında kedi sahibi olan aile ve arkadaşları olan kişiler için daha da can sıkıcı hale gelebilir. Hayatınız boyunca kedisi olan kişileri görmezden gelemeyeceğiniz için eninde sonunda kedi fobinizi yenmeniz ya da en azından yenmek için çaba göstermeye başlamanız gerekir. Peki kedi korkusu nasıl yenilir? Bunu daha iyi anlayabilmek için kedi korkusuna sebep olabilecek faktörleri gözden geçirmek gerekir.
Kedi Korkusu Neden Olur?
Tüm fobilerde olduğu gibi kedi fobisi de bilinçsiz zihnin koruyucu mekanizması tarafından üretilen bir fobidir. Çoğu zaman kişi neden kedilerden korktuğunu dile getiremez ya da korkunun ilk olarak nasıl oluştuğunu bilmez. Bununla birlikte elbette daha önce bir kedi tarafından ısırılmış, tırmalanmış ya da yaralanmış olmanın onlara karşı koruyucu ve savunmacı bir tutum sergilemeye yol açtığı da bilinmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, kedi fobisini yenmek ve kedilerle yeniden normal bir ilişkiye sahip olmak mümkündür.
Kedi Korkusu Nasıl Aşılır?
Kedi fobisini yenmek için terapinin ve “sistematik desensitizasyon” denen ve hassasiyet azaltma üzerine kurulu tekniğin birlikte kullanılması gerekir. Burada önemli olan, kedi fobisine sahip bireyin sürekli ve düzenli aralıklarla korktuğu şeye maruz kalmasını sağlamaktır. Pek çok fobide olduğu gibi ailurfobi de zihinsel-davranışsal fobiye karşı olumlu tepki göstermektedir. Bu psiko-terapi türünde kişiye düşündüklerinin aslında hissettiklerine yol açtığı öğretilir. Zihinsel terapi kapsamında problem çözme, geçmişten ziyade şimdiye odaklanma ve korkulan şeye düzenli olarak maruz kalma yer alır.
Kedi korkusu sahibi olan kişi, kedilere karşı anksiyeteye düştüğü zaman kullanabileceği rahatlama ve görselleştirme teknikleri ile tanıştırılır. Bir yandan kedilerle aynı ortamda bulunması sağlanırken diğer yandan bu rahatlama ve meditasyon tekniklerine başvurulması istenir. Bu maruz kalma kimi zaman bir kedi ile aynı odada bulunmak anlamına gelirken kimi zaman da kedi fotoğraflarına bakmak, kedi videoları izlemek ya da camdan bir kediyi takip etmek olabilir.
Bazı durumlarda hipnoz terapisi de kedi korkusunun aşılmasında kullanılabilmektedir. Ailurfobi ile bağlantılı olabilecek bilinçaltı düşüncelerin ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesinde kullanılabilen hipnoz tedavisi, bilinçaltının yeniden programlanmasını ve kedi fobisinin belirtilerinin ortadan kaldırılmasını, tamamen ortadan kalkmasa bile minimize edilmesini sağlar.
Kedi korkusunun aşılmasına başvurulan bir diğer yöntem de enerji psikolojisi tedavisidir. Bu tedavi, bir nevi iğnesiz akapunktura benzer. Enerji akışlarının kullanıldığı bu kapsamlı yöntemde kedi fobisine sahip kişinin davranışlarının ve düşünce biçimlerinin değiştirilmesi hedeflenir.