MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Hamile Kedilerde Beslenme

Hamile Kedilerde Beslenme

Belki sokaktan hamile bir kedi sahiplendiniz, belki de minik kızınız hamile kaldı. Her iki şekilde de hem annenin, hem de doğmamış yavru kedilerin sağlığı için elinizden gelenin en iyisini yapmaya hazırsınız. Sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci için en kilit noktalardan biri ise tabii ki beslenme. Hamilelik süresince yetersiz ve dengesiz beslenme, düşük kiloda doğan yavrulara, dolayısıyla da sağlıklarının riske atılmasına sebep olabilir. Burada amaç hem anneler, hem de yavrular için optimal bir beslenme rejimi oluşturmak. Pekiyi hamile kedilerde beslenme nasıl olmalı?

Burada önemli olan kediniz hamile kaldıktan sonra beslenme alışkanlıklarında önceliklerinizi yeniden düzenlemek. Yeni beslenme rejiminde sırasıyla önem verdiğiniz noktalar şu şekilde olmalı:

  • Annede süt üretimi ve yavrularda hızlı gelişim için her zamankinden daha fazla kalori
  • Yavruların gelişimi ve büyümesi için yüksek protein
  • Annenin yüksek kalori ihtiyacını karşılayacak düzeyde yağ
  • Yavruların kemik gelişimi için bol kalsiyum ve fosfor
  • Daha fazla kaloriyi daha az miktarlarda sunabilmek için yüksek sindirilebilirlik

Hamile Kedime Ne Kadar Miktarda, Ne Sıklıkla Mama Vermeliyim?

Kedinizin gıda alımı, hamile kaldığı günden itibaren hamileliğinin son gününe kadar düzenli olarak artış gösterecektir. Sürecin sonuna yaklaştığında standart yeme miktarının yaklaşık yüzde 50’si kadar daha fazla yemek yiyecektir. Bununla birlikte normal miktarların iki katı kadar beslenme ihtiyacı hissetmesi de gayet doğal bir durumdur. Aslına baktığınız zaman hamile kedileri beslemek oldukça kolaydır, çünkü siz yeteri kadar yiyecek tedarik ettiğiniz sürece kediniz ihtiyacı olan düzeyde yiyecek ve doyduğu zaman duracaktır.

Annenin enerji seviyesini optimum düzeyde tutmak için gün içerisinde ona sık sık ama az miktarlarda mama verin. Kuru mamasını her daim açıkta ve erişilebilir bir yerde tutmanız onun faydasına olacaktır. Yavru kediler hamileliğin 9. haftasından itibaren hızlı bir gelişim sürecine girer, bu da o tarihten itibaren kedinizin gıda tüketiminde bir artış anlamına gelir.

Kedimi Hangi Mama ile Beslemeliyim?

Yavru kediler erken gelişim aşamalarında daha fazla besine ihtiyaç duyacakları için hamileliğin dördüncü haftasından itibaren kedinizi hamile kedi mamasıyla beslemeniz gerekecektir. Bununla birlikte hamile kedi maması seçimi yaparken kedinizin genel mama tercihlerini göz önünde bulundurun. Eğer kediniz gündelik hayatında ıslak mamayı tercih ediyorsa bu tür mamaların kuru mamaya oranla daha düşük kaloriye sahip olduğunu göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Kedinizin ihtiyacı olan ekstra enerjiyi ona temin edebilmek için kuru ve ıslak mamayı birlikte karıştırarak ona vermeyi deneyin. Buna ek olarak susuz kalmaması ve bol bol sıvı alabilmesi için her daim taze ve temiz suya erişiminin olduğundan emin olun – özellikle kuru mama tercih ediyorsa.

Kedinizin yeni diyetine kolaylıkla alışabilmesi için bu geçiş sürecini yavaş gerçekleştirin. 7-10 gün boyunca standart yetişkin mamasının yanına bu yeni hamile kedi mamasını ekleyerek, yani her ikisini karıştırarak verin. Bu süreçten sonra yetişkin mamasının miktarını azaltarak yine bir hafta içerisinde tamamen hamile mamasına geçmiş olun. Bu yaklaşımı izlerseniz kediniz mama değişiminden en az düzeyde etkilenir.

Kedimin Hamilelikte Kilo Alması Normal Mi?

Kediniz daha fazla yemeye başladıkça doğal olarak kendisinin kilo aldığını fark edeceksiniz. Bu kilonun bir kısmını hamilelik boyunca, bir kısmını da yavrular doğduktan sonra onları beslerken hareketsiz kaldığı için alacaktır. İçiniz rahat olsun, kedinizin bu dönemde kilo alması ve gözünüze aşırı kilolu görünmesi oldukça doğaldır. Zaten yeni anne bu fazla kilolarını doğum yaptıktan sonra yaklaşık 4 hafta içerisinde tamamen atacaktır.

Tüm bunlara ek olarak hamile kedinizin özellikle hamileliğinin son döneminde iştahını kaybettiğini fark edebilirsiniz. Çoğu zaman bu, doğumun pek de uzak olmadığına dair en belirgin işarettir. Yemek ve su konusunda biraz kapris yapsa da siz yine de yeterli besini ve sıvıyı aldığından emin olun ve mama kaplarını her daim gözünün önünde tutmaya çalışın. Hamile kedilerde beslenme, sürecin her bir aşamasından önemlidir, bu nedenle süreç boyunca eğer sıra dışı bir iştahsızlık, mide sorunları ya da kilo kaybı gibi belirtiler ile karşılaşırsanız mutlaka veterinerinize başvurun.

Kedilerde Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Kedilerde standart hamilelik süreleri 63-65 gün arasında sürer. Kilo alımı ve gıda tüketimi gibi kritik parametreleri değerlendirmek için hem hamilelik hem emzirme süreleri boyunca haftada bir veteriner kontrolüne gidilmesi tavsiye edilmekte.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir