MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerde Ağız Kokusu

Tıpta halitoz olarak da bilinen ağız kokusu, kedilerde pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Hemen endişelenmeyin; kedinizin ağzı zaten naneli şeker tazeliğinde kokmak zorunda değil. Ancak eğer ciddi derecede ağır ve fetid bir koku var ise altında yatan medikal bir sebep olabileceği konusunda şüphelenmekte de haklısınız.

Kedimin Kötü Ağız Kokusunun Sebebi Ne Olabilir?

Çoğunlukla kedilerde ağız kokusu kedinizin ağzında biriken ve koku yaratan bakterilerin çoğalması ile birlikte oluşur. Bu ilk başta diş ya da diş eti sorunlarının bir belirtisi olabilir. Hatta bazı kedilerde özellikle plak ya da tartar hassasiyeti oluşmuş olabilir ve koku da bu nedenle yayılabilir. Diğer yandan kedinin beslenme rejimi ve dermatolojik sorunlar da ağız kokusuna olumsuz katkıda bulunan etmenler olarak bilinir. İnatçı ağız kokusu ise çoğu zaman çok daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi niteliğindedir. Bu ciddi sağlık sorunları arasında ağız anormaliteleri, solunumsal sistem sorunları, sindirim sistemi ile ilgili bozukluklar ya da karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları baş gösteriyor. Durum her ne olursa olsun halitoz kesinlikle araştırılması ve incelenmesi gereken bir kırmızı alarmdır.

Kedilerde Ağız Kokusu

Kedimin Ağız Kokusunun Kaynağını Nasıl Tespit Edebilirim?

Kedinizin ağız kokusunun kaynağını tespit etmek için en güvenilir adres tabii ki veterineriniz olacaktır. Veteriner tarafından yapılan bir fiziksel muayene kedinizin ağız kokusu kaynağını tespit edebilir. Öte yandan her zaman tek bir muayenede bu kaynak ortaya çıkmayabilir; bu nedenle ileri aşamalı testler ve tetkikler istenecektir. Bu tip durumlarda kedinizin beslenmesi, oral hijyeni, egzersiz alışkanlıkları ve genel davranışları ile ilgili sorulara itina ile cevap vermeye hazır olun.

Ne Zaman Veterinere Gitmeliyim?

Eğer aşağıdaki belirtilerden bir ya da birden fazlası kedinizde varsa, bir veteriner misafirliği vakti gelmiş demektir:

  • Kedinizin dişlerinde aşırı düzeyde kahverengi tartar, salya artışı, çiğneme ve yutma zorluğu, kırmızı ve iltihaplı diş etleri sorunları bir arada baş gösteriyorsa bu, ciddi diş ve diş eti rahatsızlıklarının işareti olabilir.
  • Alışılmışın dışında tatlı ya da meyvemsi bir ağız kokusunun kaynağı diyabet olabilir. Özellikle kedinizin normalden daha fazla su içiyor ve tuvalete çıkıyorsa bunlar başlıca diyabet belirtileridir. Hatırlarsanız yaşlı kedilerde sıklıkla görülen hastalıkları ele aldığımızda diyabetin belirtilerinden detaylıca bahsetmiştik.
  • İdrar kokan bir ağız, böbrek rahatsızlıklarının birincil sinyalidir.
  • Aşırı derecede pis ve ağır bir ağız kokusu eşliğinde kusma, iştahsızlık, sarı kornealar bir karaciğer sorununa işaret ediyorlar.
  • Kedinizin ağzını patilemesi de sıradan bir davranış değildir ve bir veteriner muayenesi gerektirir.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde ağız kokusunun tedavisi tabii ki veterinerin teşhisine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer sorun plak ya da tartar ise profesyonel bir diş temizliği ile kedinizin ağız kokusu ortadan kalkabilir. Eğer ağız kokusunun kaynağı sindirimsel sorunlar ya da karaciğer, böbrek veya akciğer sıkıntıları ise veteriner size tedavi aşamalarını bir bir anlatacaktır. Bu gibi durumlarda kulaktan duyma öneriler veya internet üzerinden erişilebilir olan bilgiler yetersiz kalacaktır, bu nedenle tedavinin yalnızca uzman veterinerler kontrolünde takip ettirilmesinde fayda var.

Kedilerde Ağız Kokusu

Kedimde Ağız Kokusu Oluşmasını Nasıl Önleyebilirim?

Pek çok hayvan sever, özellikle belli bir yaştan sonra kedilerde ağız kokusunun normal olduğu kanısına varır, ancak bu oldukça yanıltıcı bir kanıdır. İşin aslına bakarsanız evcil hayvanınızın oral sağlığı ile ilgili proaktif olmak beraber geçirdiğiniz hayatı daha uyumlu yapmakla kalmaz, akıllıca bir medikal önlem olmuş olur. Gereksiz ağız kokusunun oluşmasını önlemenin birkaç küçük tüyosu da yok değil.

  • Halitoz yaratabilecek hiçbir gizli etmenin olmadığından emin olmak için kedinizi düzenli veteriner kontrollerine ve check-up’lara götürün.
  • Veteriner muayeneleri sırasında veterinerin mutlaka kedinizin dişlerini ve ağzını incelediğinden emin olun.
  • Kedinizin dişlerini düzenli olarak – tercihen her gün – fırçalayın. Bunu yaparken kediler için özel olarak üretilen diş macunu kullanmaya özel gösterin, zira insanlar için üretilen diş macunlarında kedilerin midelerinde hassasiyet oluşturabilecek etmenler olabilir.
  • Yine veterinerinize danışarak kedinizin diş ve diş etlerini destekleyecek ve diş sağlığı açısından sıkıntı yaratmayacak bir beslenme diyeti oluşturmaya çalışın.

Tüm bunlarla birlikte kedinize her daim duygusal desteğinizi hissettirerek ağız kokusu da dahil olmak üzere oluşabilecek her türlü sağlık sorununu önleyebileceğinizi unutmayın!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Ağız Kokusu için 2 Yorum Var!

  1. İlknur özbay dedi ki:

    Kedim 5 yaşında sokak tekiri dişi yaklasik 3 yıldır ara sıra ağzı hayvan oluşu gibi kokuyor vet gittim sağlığı yerinde dişleri fircala dedi ama benim kedim buna izin vermez ne yapmalıyım

  2. Dilara kozak dedi ki:

    şuanda veterinere gidecek durumumuz yok ve biz kediyi sokaktan aldık öksürüyo, ağzı kokuyo ve şu iki üç günlüğüne salya akıtıyor lütfenkötü bişey demeyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir