MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Lösemi

Kedilerde Lösemi

İlk olarak 1960’larda keşfedilen kedi lösemi virüsü, RNA üzerinden taşınarak bağışıklık sistemini ciddi düzeyde etkileyebilen bir retro-virüstür. Evcil kedilerde maalesef en sık teşhis edilen ve en çok ölüme sebebiyet veren bir hastalık olan lösemi, semptomları her zaman açık bir şekilde belirtmeyebilir. Bu yüzden de evinize yeni bir kedi aldığınızda ya da kediniz hastalandığında onu mutlaka bu virüse karşı test ettirmeniz gerekir.

Kediler Lösemi Virüsünü Nasıl Kaparlar?

FeLV (Feline Leukima Virus – Kedi Lösemisi Virüsü) virüsü, tükürük, idrar, mukoza ve kan gibi vücut içerisinde bulunan pek çok sıvıda bulunabilme potansiyeline sahiptir. FeLV çoğunlukla doğrudan temasla, ortak temizlikle ya da paylaşımlı kedi tuvaleti ve mama kapları ile bulaşan bir virüs olmakla birlikte genetik olarak annenin sütünden de bulaşabilir. Başka kedilerle kavga eden sokak kedileri, ısırık ve çizikler ile de bu virüsü bulaştırabilir.

Lösemi Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Virüs bulaşmış olan kedilerin sıfır semptom gösterme olasılığı da olduğunu belirterek kedilerde lösemi belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Sönük renkte, şişkin diş etleri
  • Kürkünde zayıflama
  • Apseler
  • Ateş
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • İshal ve kusma
  • Nöbet
  • Davranış bozuklukları ve değişimleri
  • Görme bozuklukları ve diğer göz problemleri
  • Şişkin lenf bezeleri
  • Üreme sorunları
  • Sarılık
  • Kronik cilt hastalıkları
  • Solunum güçlüğü
  • Ağırlık ve rehavet

Kedilerde Lösemi Teşhisi Nasıl Konur?

FeLV virüsünün teşhis edilebilmesi için birden fazla test mevcuttur. Çoğu veteriner ve barınak profesyoneli, ELISA isimli testi kullanır. Enzime bağlı bağışıklık deneyi olarak geçen bu test, FeLV virüsünün kan akışındaki antigenini tespit etmeye yaramaktadır. IFA (Indirect Flourescent Antibody) ve PCR (Polymerase Chain Reaction) gibi diğer testler de ELISA’dan çıkan pozitif sonucu doğrulamak adına kullanılabilmektedir.

Kedilerde Lösemi

Lösemi Teşhisi Konan Kedilerde Ne Olur?

Lösemi virüsü, kedinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebebiyet vererek kediyi pek çok farklı virüs ve enfeksiyona meyilli hale getirir. Bu enfeksiyonların başında anemi, böbrek sorunları ve lenf sistemini kökten etkileyen, ölümcül bir kanser türü olan lenfosarkom geliyor.

Hangi Kediler Lösemi Virüsüne Karşı Daha Fazla Tehlikededir?

Yeni doğan kedi yavruları ve 1 yaşını aşmamış genç kediler, FeLV virüsünü kapmaya daha meyillidir. Hali hazırda virüs ile enfekte olan bir kedi ile yaşayan diğer kediler ve sokak şartlarında dünyaya gelen kedi yavruları da aynı şekilde virüsü kapmaya daha yatkın olabilmektedir.

FeLV Virüsüne Sahip Olan Kedimi Nasıl Daha İyi Hissettirebilirim?

Kedinizi besin değeri yüksek bir diyet ile beslediğinize emin olun. Diyetin içerisinde çiğ et, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş süt ürünleri bulunmamalı. Bu tür gıdalar bakteri ve parazit üreterek daha fazla enfeksiyon riski oluşturabilmekte.

Kedinizin içeride rahatlıkla dinlenebileceği, sakin ve sessiz bir ortam hazırlayın ve onu hastalığını tetikleyebilecek diğer kedilerden uzak tutun.

Kedinizi en az 6 ayda bir olmak üzere düzenli veteriner kontrollerine ve muayenesine götürün.

Kedilerde Lösemi

FeLV Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Maalesef FeLV virüsünün modern tıp dünyasında henüz herhangi bir tedavisi yoktur. Klinik olarak virüs tespit edilmiş kedilerin yalnızca yüzde 20’si, teşhisten sonra en fazla 3 yıl yaşayabilmekte. Kanserli hücreye sahip olan kedilere uygulanan kemoterapi, yaşam sürelerini uzatmaya yararken diğer yandan hayat kalitelerini ciddi oranda düşürmektedir.

Kedimi Lösemi Virüsünden Nasıl Koruyabilirim?

FeLV virüsü geliştirmeye meyilli olan kediler için özel olarak yapılabilecek aşılar mevcut. Tıpkı her aşıda olduğu gibi FeLV karşıtı aşıda da belli başlı riskler var. Bununla birlikte aşının enfeksiyona karşı yüzde 100 bir koruma garantisi oluşturduğunu da söylemek mümkün değil. Bu durumda en iyi kararı verecek olan kişinin kuşkusuz veterineriniz olduğunu söylememizde fayda var. Her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi FeLV virüsü söz konusu olduğu zaman da en iyi koruma, virüse maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Rutin olarak FeLV testlerinin yapılması ve FeLV virüsüne sahip olabilecek kedilerden uzak durmak, enfeksiyondan korunmanın en etkili yollarından.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Lösemi için 1 Yorum Var!

  1. Luna Nidas dedi ki:

    Lösemi aşısı yaptırmak için kan testi gerekli mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir