Kedilerde obezite, vücuttaki yağ oranının aşırı düzeyde olması ile ortaya çıkan, klinik bir hastalıktır ve insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da görülebilmektedir. Aşırı yemek yiyen, egzersiz yapma imkanı olmayan ya da kolay kilo alma eğilimi olan kediler de obezite riski ile karşı karşıyadır aslında. Obezitenin sonuçları ise hayat kalitesini düşürerek ömür kısaltma gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Aşırı yağ, vücuttaki pek çok bölgeyi ciddi anlamda etkiler; eklemler, kemikler, sindirim organları ve akciğerler de dahil.
Obezite normalde orta yaş ve üstü kedilerde meydana çıkar; başka bir deyişle 5-10 yaş arası kedilerde obezite belirtilerine rastlama olasılığınız daha yüksektir. Kısırlaştırılmış ve evcil kediler ise obezite risk grubunun başında gelirler. Metabolizmalarındaki değişim ve egzersiz eksikliği nedeni ile bu şartlar altında yaşayan kedilerin maalesef obez olma riski diğerlerine göre çok daha yüksektir.
Kedilerde Obezite Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı kilo alımı
- Aşırı beden yağı
- Egzersiz yapamama
- Hareket etmeye karşı isteksizlik
- Vücut analizinde normun üzerinde değerlerin çıkması
Kedilerde Obezite Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde obezite oluşmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Obezitenin en temel ve bariz sebeplerinden bir tanesi tabii ki alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizlik. Eğer kediniz harcayabileceğinden daha fazla kalori alımı gerçekleştiriyorsa bu, onu obeziteye itecek olan bir numaralı düşmandır diyebiliriz. Bununla birlikte yaşı ilerleyen kedilerde obezite oluşma riski de oldukça yüksektir, zira normalde harcadığı enerjiyi yaş aldıkça harcayamayacak hale gelir ve aynı oranda mama tüketmeye devam ederse ister istemez kilo almaya başlar. Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili yiyecekler, sürekli değişen, stabilitesi olmayan bir diyet tarzı ve fazla ödül maması tüketimi de obeziteyi tetikleyen diğer faktörler arasında.
Kedilerde Obezite Nasıl Teşhis Edilir?
Kedilerde obezite çoğunlukla kedinin kilosunu düzenli olarak ölçtürdüğünüzde ortaya çıkar. Eğer kedinizi düzenli olarak veteriner muayenesine götürüyorsanız zaten kilosu ölçülüyordur; bu da kilo alımının çok daha kolay tespit edilmesine yol açar. Bununla birlikte dışarıdan gözlemlediğiniz kadarıyla kedinizin normalden daha kilolu olduğunu fark etmeniz durumunda kendiniz de evde bir ölçüm mekanizması organize edebilirsiniz. Haftada 1 olmak suretiyle düzenli olarak kedinizin kilosunu ölçerek sıradışı bir artış olup olmadığını takip edebilir, böyle bir artış ile karşılaşmanız durumunda ise hemen veterinere başvurabilirsiniz. Veterineriniz, kedinizin cinsi itibariyle genelgeçer kilo standartlarını baz alarak kilo alımının ciddi olup olmadığını ve obeziteye yol açıp açamayacağını hali hazırda size bildirecektir.
Eğer kedinize obezite teşhisi konursa bu, kedinizin vücut ağırlığının normallerin yüzde 10-15 üstünde olduğunu gösterir. Kedilerde 9 üzerinden yapılan vücut endeksi testinde eğer kediniz 7’nin üzerinde bir puan alırsa, obez demektir.
Kedilerde Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezitenin tedavisi öncelikli olarak tabii ki kilo kaybına odaklanmaktan geçer. Bunu yapabilmek için ise kedinizin kalori alımı azaltılır, ezgersiz rutinlerine ise bir güncelleme getirilerek daha fazla hareket etmesini sağlayacak bir program oluşturulur – tıpkı insanlarda olduğu gibi! Veterineriniz bu gibi durumlarda büyük bir ihtimalle bir beslenme programı hazırlayacak ve kedinizin bu programa uymasını sağlamak adına size sorumluluk yükleyecektir. Bu uzun vadeli plana olabildiğince sadık kalmanız, kedinizin de uzun vadede bir an önce sağlığına geri kavuşmasını sağlayacaktır.
Yağ oranı düşük, ancak protein ve lif bakımından zengin olan diyetler genellikle en etkili diyetler olup en sık tercih edilenler arasında başta geliyor. Bu tip bir rejim metabolizmanın daha hızlı çalışmasına olanak sağlayarak tokluk hissini körükler ve enerji tüketimini hızlandırır.
Kedinizin gerçekleştirdiği fiziksel aktiviteyi olabildiğince maksimuma çıkartmak, obezite tedavisinde alabileceğiniz en kritik önlemler arasında yer alıyor. Lazer ışıklar, interaktif ve hareketli oyuncaklar ve diğer kovalama oyunları, kedinizin bir yandan spor yapmasını, bir yandan da eğlenmesini sağlayacaktır.
Obezite ile Nasıl Yaşanır?
Obezite tedavisi ve tedavi sonrası yaşam, veterinerinize düzenli olarak kontrollere gitme, düzenli kilo ölçümü ve gösterilen gelişimin tedavisi gibi başlıca faktörleri içerisinde barındırıyor. Kediniz istenen kiloya ulaştıktan sonra bile ayda bir kilo ölçümü yaptırmalı, yeme alışkanlıklarını yakından kontrol ederek gereken yerde müdahale etmeyi ve egzersiz rutinini olabildiğince canlı ve aktif tutmaya özen göstermelisiniz. İdeal kilosuna ve vücut puanına ulaşan kediniz kendini daha iyi hisseder, daha mutlu olur ve sağlıklı, upuzun bir ömrün temellerini de sizin yardımınızla atmış olur.
yazık ediyorsunuz o hayvanlara, günah işliyorsunuz.