MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Kedileri Birbirine Alıştırmak

Kedileri Birbirine Alıştırmak

Belki birbirlerinden hoşlanmayan ve her fırsatta kavga-dövüş birbirine giren iki kediniz; belki de kendisine sıkılmasın diye bir arkadaş almak istediğiniz ama nasıl tepki vereceğini kestiremediğiniz yalnız bir kediniz var… Durum ne her olursa olsun, kedileri birbirine alıştırmak sabır, eğitim ve zaman isteyen bir süreç olmakla birlikte her kedi sahibinin özenle ele alması gereken bir dönemdir.

Kediler, doğaları gereği bölgesel ve yalnızlığı seven hayvanlardır, bu yüzden de kendi alanlarında başka bir kediye pek hoşgörü ile yaklaşmayabilirler. Öte yandan belli bir adaptasyon süreci ve belirli bir eğitim dönemi sayesinde düşman olarak görünen kedileri birbirine alıştırmak mümkün. İşte karşınızda kedileri birbirine alıştırmak için birkaç ipucu.

1. Kedileri Doğru Bir Biçimde Birbirleri ile Tanıştırmak

Yeni kediyi, diğer kedi onun kokusunu kapıdan alabilsin diye başka bir odada tutun. Eğer boş bir odanız yoksa banyoyu kullanabilirsiniz. Eski kediniz uyurken yeni kedinin üzerinde kokusu olan bir şeyi vererek uyumasını sağlayın. Bunun için ideal obje, yeni kedinin oturmuş ve kokusunu bırakmış olduğu bir tişört olacaktır. Bu koku bir aracı görevi görerek eski kediniz için nazik bir tanışma elçisi olacaktır. İlk zamanlarda yatağında başka bir kedinin kokusu olması onu endişelendirebilir; ancak zamanla bu kokuya alışacak ve onu benimseyecektir.

Elbette bu noktada ideal kural, kedileri birbiri ile yavru iken tanıştırmak ve beraber büyütmektir. Bu şekilde birbirlerini tanıyarak büyür ve uzun vadede bir bağ kurarak aynı evin içinde sorunsuzca yaşayabilirler. Böyle bir imkanınız yoksa elbette yöntemlerimizin geri kalanını okumalısınız.

Kedileri Birbirine Alıştırmak

Yine kedilerinizi birbiri ile doğru bir biçimde tanıştırmak için onları fiziksel olarak bir araya getirmeden önce birbirlerine gözlemlemelerine izin vermeniz gerekir. Bunu yapmak için yeni kediyi kedi çantasına koyabilir, ardından da eski kedinizi koklayabilmesi ve araştırma yapabilmesi için kafesin yanına yaklaştırabilirsiniz. Bununla birlikte bir diğer yöntem de bebek kapısı kullanmak. Bu şekilde kediler birbirlerine fiziksel olarak dokunamayacakları gibi birbirlerini incelemek adına görüş hizasında olacaklar ve birbirlerini tanıyabileceklerdir.

Kedilerinizi aynı alanda tutarken vücut dillerini gözlemliyor olmanız çok önemli. Fiziksel olarak bir etkileşime girmelerine izin vermeden önce sakin, uyumlu ve agresiflikten uzak bir tavır ile aynı ortamda bulunuyor olmalarına dikkat edin. Eğer alıştırma süreci çerçevesinde birkaç gün geçmesine rağmen hala aynı ortama geldiklerinde rahatsız bir tavır sergiliyor ve saldırganlaşıyorlarsa, henüz fiziksel temas için hazır değillerdir demektir.

2. Her İki Kedi İçin de Bir Yaşam Alanı Oluşturmak

Her iki kedi için de ayrı mama kapları, ayrı su kapları, ayrı kum ve ayrı kedi yatağı temin etmeniz gerekmektedir. Bu şekilde birbirleri ile rekabet içerisinde olmazlar ve ortak bir objeyi kullanmak zorunda kaldıkları zaman strese girmezler.

Aynı şekilde her iki kediniz için de bireysel ve yatay birer alan oluşturmanız da önemli. Kedi ağaçları, kedi-dostu raflar ya da cama asılan kedi yatakları bunlara birer alternatif. Her ikisi için de ayrı birer alan oluşturmaya, bu şekilde birbirlerinden ayrı vakit geçirmek istediklerinde gidebilecekleri bir yer ayarlamaya özen gösterin.

Mama vakti geldiğinde kedilerinizi yan yana mama kaplarında beslemek yerine tercihen farklı odalarda, ya da tek bir odanın çapraz köşelerinde besleyin. Bu şekilde deneyimleyebilecekleri tüm stresi minimize etmiş olursunuz ve mama vakti kimse için işkence haline dönüşmez.

3. Oluşabilecek Sorunlar İle Başa Çıkmak

Kedileri Birbirine Alıştırmak

Olur da kedileriniz durup dururken agresifleşerek birbirleri ile kavga etmeye başlarlarsa el çırpma ya da su fışkırtma yöntemine başvurun. Unutmayın ki kedilerin hiçbir sorunu, fiziksel kavga ile çözülmez, yalnızca daha da uzaklaşmalarına sebebiyet verir. Bu yüzden de caydırıcı yöntemler kullanarak onları kavga etmeye alıştırmamaya özen gösterin. Alkış ya da su işe yaramadığı durumlarda kedi sakinleştirici spreylerden yararlanabilirsiniz.

Her iki kedi ile de eşit şekilde etkileşime girmek, onlara eşit düzeyde ilgi ve şefkat göstermek de oluşabilecek sorunları önlemenize yardımcı olacaktır. Gergin bir vücut formu, titreyen kuyruklar ve büyüyen göz bebekleri gibi alarm verici işaretler aldığınız anda her iki kedinizi de yanınıza alarak onları tarayın, onlarla oynayın ve birlikte vakit geçirin. Oyun ve masaj gibi rahatlatıcı etmenler, kedilerinizin kavgadan uzaklaşarak farklı şeylere yoğunlaşmasına yardımcı olur.

Eğer işin içinden çıkamayacak düzeyde gerginlik ve stres ortamı ile karşılaşırsanız mutlaka veterineriz ile bu konuyu görüşün ve profesyonel yardım alın. Unutmayın ki bu durum en az sizin kadar her iki kediniz için de stresli ve endişeli bir döneme yol açmaktadır; bu yüzden de profesyonel destek almak doğru bir adım olacaktır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedileri Birbirine Alıştırmak için 1 Yorum Var!

  1. belgun dedi ki:

    cok guzel yaaaaaaaaaaaaaaaa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir