Yavru köpek sahibi olmak bir hem sizin, hem de köpeğiniz için heyecan verici bir süreç. Her ne kadar evinize o sevimli yavruların gelmesi harika bir duygu olsa da, hem yeni anne için hem de köpek sahibi olarak sizin için bu, yorucu ve zorlu bir süreç haline gelebilir. Hamile köpek beslenmesinde ve hamile köpek bakımında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır. Eğer siz de “bebek bekliyorsanız”, bu rehber tam size göre.
Öncelikle belirtmek gerekir ki hamile köpeğiniz henüz doğuma yakın değilken ihtiyacı olacak tüm malzemeleri eksiksiz bir biçimde hazırlıyor olmanız çok önemli. Bu eksiklerin başındaki en kritik husus da elbette hamile köpeğinizi neyle ve nasıl besliyor olduğunuz. Hamile bir köpeğin ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve zaruri besinleri yediği mamadan alıyor olması çok önemli. Doğru beslenmek, hem annenin hem de gelecek olan yavru köpeklerin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayacak en önemli faktördür. Her ne kadar yetişkin köpek maması günlük kullanım için ideal olsa da, hamile köpeğinize yavru köpek maması vermek de onu hamilelik boyunca ve hamilelik sonrasında destekleyecek bir hamle olacaktır. Unutmayın; köpeğinizin vücut yapısı ve diğer medikal gereksinimleri, hamileliği boyunca ne tür bir beslenme rejimine ihtiyaç duyacağını belirleyecektir. Bunu öğrenmek için ise köpeğinizin hamile olduğunu anlar anlamaz onu bir veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Hamile Köpeğime Neden Yavru Köpek Maması Vermeliyim?
Yavru köpek maması, anahtar besin maddeleri konusunda standart yetişkin köpek mamalarına oranla çok daha zengindir. Buna ek olarak yavru köpek mamasını hazmetmek çok daha kolaydır. Köpeğinize 6. haftasından itibaren yavru köpek maması vermeniz, onu güçlü kılar ve gerekli besin maddelerinin sütü üzerinden yavrularına aktarılmasına yardımcı olur. Köpeğiniz, hamileliğin her yeni aşamasında yeni beslenme rejimlerine alıştırılmalı ve metabolizması bu değişimlere adapte olmalı. İlk haftalarda genel olarak tükettiği yetişkin mamasına ek olarak ufak miktarlarda vermeniz gereken yavru köpek maması, aşama aşama ilerledikçe artmalı ve onuncu haftaya doğru tamamen yetişkin mamasının yerini almalıdır.
Hamile Köpeğime Ne Kadar Mama Vermeliyim?
Hamile köpekleri beslerken ilk haftalarında onlara standart miktarlarda mama vermeniz mümkündür. Hamileliğin erken aşamalarında dii köpeğiniz bir miktar bulantı ya da kusma hissedebilir, bu da onda iştahsızlığa yol açarak daha az yemek yemesine mahal verebilir. Tıpkı insanlardaki gibi bu duruma hamilelik bulantıları denir. Her ne kadar bir köpek sahibi olarak bu sizde endişe uyandıracak olsa da bu oldukça normal bir durumdur ve sürecin doğal bir parçasıdır.
Hamileliğin beşinci haftasından itibaren mama alımını artırmanız gerekir. Her hafta biraz daha artıracağınız porsiyonlar, dokuzuncu haftaya kadar normalin üçte biri kadar daha fazla olmalıdır. Bu zamana kadar anne adayının kilosu da yaklaşık yüzde 25 kadar artmalı ve kendisi gözünüze de daha büyük görünmelidir.
Kontrollü ve ölçülü porsiyonlara başvurarak onun aşırı yemesini ve obeziteye kaçmasını engellemeniz gerekir. Bu durum hem hamilelikte istenmeyen problemlere yol açabileceği gibi doğum esnasında da size ve anne adayına zorluk çıkartabilir. Eğer hamile köpeğinizin kilosu ile ilgili ciddi endişeleriniz varsa bir veterinere başvurmanızda fayda olacaktır.
Hamile Köpeğimin Bakımı Nasıl Sağlamalıyım?
Elbette hamile bir köpeğin hayatında önemli olan tek şey, nasıl ve ne kadar beslendiği değildir. Köpeğinizin en yakın can dostu olarak ona bu süreçte destek olmanız ve ihtiyacı olan bakımı eksiksiz bir biçimde sağlıyor olmanız çok önemlidir.
Her şeyden önce köpeğinizin hamile olduğunu öğrenir öğrenmez onu mutlaka veterinere götürmeniz şarttır. Veteriner, köpeğinizin hamileliğinin hangi aşamasında olduğunu belirler, yavruların kaç adet olduğunu ve sağlık durumlarının ne durumda olduğunu tespit eder ve huzurlu, mutlu ve sorunsuz bir hamilelik için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri size eksiksiz olarak temin eder. Buna ek olarak düzenli aralıklarla hamile köpeğinizi veteriner kontrollerine götürmek de sağlıklı bir hamileliğin ve doğumun en önemli etkenlerindendir.
Köpeğiniz hamileyken sizin de yavru köpeklerin gelişine doğru hazırlanıyor olmanız gerekir. Yavrulama esnasında köpeğinizin olabildiğince konforlu, sizin de olabildiğince hazırlıklı ve verimli olmanız gerekmektedir, bu yüzden de doğumdan birkaç gün, hatta mümkünse birkaç hafta önce tüm malzeme hazırlıklarını tamamlamanız ve evinizi yavru köpeklere göre adapte etmeniz gerekir.
Köpeğinizin doğumundan önce hazırlamanız gereken malzemelerin listesi ise şöyle özetlenebilir:
- Doğum kutusunu kaplayacak ve kolay temizleme imkanı sağlayacak kadar gazete kağıdı
- Doğum tamamlandıktan sonra yatak olarak kullanacağınız matlar
- Yavruları temizlemek üzere kuru ve temiz havlular
- Kağıt havlu
- Doğum öncesi köpeğinizin ateşini ölçmek için termometre
- Göbek bağını kesmek için temiz ve steril bir makas
- Yavruları sıcak tutmak için sıcak su torbası
- Göbek bağı kesildikten sonra kesileri sterilize etmek için iyot
- Bebek tartısı
- Veterinerinizin telefon numarası
Tüm bu malzemeleri kolay bir şekilde erişebileceğiniz bir lokasyonda tutuyor olmanız çok önemlidir; zira köpeğinizin ne zaman yavrulamaya başlayacağını kestirmeniz pek mümkün değildir. Veterinerinizin size vermiş olduğu talimatlara uyduğunuz ve hamile köpeğinize hamileliği boyunca çok iyi baktığınız sürece kusursuz ve mutlu bir yavrulama süreci geçirmenizde hiçbir engel yoktur!