2020 yılının evde geçen günlerinde kuşkusuz çok sıkıldık. Can dostlarımız olan köpekler de uzun bir süre ya evlerde kaldılar ya da kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde dışarı çıkabildiler. Böyle günlerde bahçeli evlerin değeri daha çok anlaşılmış oldu. Açık havada oturmak hem bizlere hem de köpeklerimize iyi geldi. Yine de tahminlerin üzerinde bir durum yaşandığı için bahçelerinde daha önce çit kullanmak zorunda olmayanlar köpeklerinin kaçmaması için yol aramaya başladılar.
Çitler köpekler için güvenlik ve özgürlük alanı olarak görülmelidir. Keyfine göre koşabileceği, daha geniş bir alanda sıkılmadan enerjilerini atabilecekleri çitlerin fiyatları hazır olarak alınmak istendiğinde gayet maliyetli olabilirler. Kendiniz çit yapmak istediğinizde maliyeti düşürür ve süreci kendiniz kontrol edebilirsiniz.
Öncelikle bahçenize uygun özelliklerde bir tasarım bulmalı ve alan hesabı yapmalısınız. Daha sonra istediğiniz tür çit için gerekli malzemeleri temin etmeniz gerekiyor. Kimi tahtadan çitler yaparken kimileri daha güvenli olması açısından telden çitleri tercih ediyor. Dediğimiz gibi bu tamamen sizin tercihiniz.
Üstelik yaptığınız çitler başka bir eve taşınsanız dahi oraya da kurulabilir özellikte olacağından yeniden bir çit yapmanıza gerek kalmaz.
Köpek Çiti Neden Önemli?
- Köpeğinizin dışarı kaçmasını önlerler. Özellikle yoğun trafikli bir konumda yaşıyorsanız çit çok önemlidir.
- Köpeğiniz bahçedeyken başka köpeklerinde bahçeye girebileceği durumlar oluşabilir. Çit sayesinde köpeğiniz başka köpeklerle kavga edemez. Bu da yaralanmaların önüne geçecektir.
- Hayvanlar doğaları gereği siz farkında olmadan çiftleşebilirler. Daha güvenli bir alanda tuttuğunuzda bu ihtimali ortadan kaldırırsınız.
- Bahçenizin etrafı köpeğiniz için güvenli bir alan teşkil etmiyorsa rahatça koşup, enerji atabileceği bir alan yaratmış olursunuz. Tasmasız da gezebilmesi ve güvenli bir şekilde vakit geçirebilmesi hem sizin hem de köpeğiniz için önemlidir.
Adım Adım Köpek Çiti Yapmak
- Planlayın: Her şeyin başı plan. Plansız yapılan her proje elbet bir yerden patlak verir. Bu kimi zaman eksik bir malzeme olabilirken kimi zamanda alan karmaşası yaratabilir. Önce çit yapmak istediğiniz alanı belirleyin. Kaça kaç bir alan kuracaksanız bu alanın köşelerine ve belli birkaç noktasına çubuklar yerleştirin. Alanı gözünüzde tam olarak canlandıramadıysanız bir ip yardımıyla çubukların etrafından dolaşarak bütün halinde görebilirsiniz.
- Temizleyin: Bağlantı noktalarını belirlediğinizde bu noktalardaki toprağın sağlam olduğundan emin olun. Eğer altında malzemelerin yerleşmesini engelleyecek taş, kaya gibi malzemeler varsa onları çıkarın. Çıkmayacak durumda ise baştan yeni bir alan belirlemek daha kolay olacaktır.
- Köpeğinizin Çiti yıkmayacağına emin olduğunuz türden malzemeler kullanın: Aslında burada önemli olan görüntüden daha çok köpeğinizin güvenliğini tam olarak sağlamaktır. Farklı boyut ve güçlere sahip olan köpeklerin hepsi için aynı türden çit kullanılamaz. Bu sebeple ilk nokta köpeğinizin çiti yıkamayacağından emin olmanızdır.
- Malzemeleri Belirleyin: Yapmak istediğiniz çitin görünümüne ve ne kadar uzunlukta olacağına siz karar vermelisiniz. Bu kararı verdikten sonra çitinizi tahtadan mı, telden mi yapacağınıza karar verin.
- Maliyet Hesabı Yapın: Malzeme türüne karar verdikten sonra ihtiyacınız olan her şeyin maliyetini çıkartabilirsiniz. Ek maliyet çıktığında çitinizin yarım kalmaması için baştan ne kadar harcayacağınızı belirlemeniz önemlidir.
Çit Yapımına Başlıyoruz!
Birkaç tane çit yapım örneği paylaşacağız. Buradan size uygun olan çit yapım tekniğini seçerek işe koyulabilirsiniz.
Tüm çitler için Ortak Malzemeler:
Çit yapmak için hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın bu malzemeleri muhakkak edinmelisiniz:
- Kürek
- Tornavida
- Vidalar
- Çekiç
- Beton Malzemesi (Toprak yumuşaksa)
- Sağlam bağlama telleri
Nasıl bir çit yapacaksanız yapın önce belirlediğiniz alanın köşelerine ve aralarına çitin sağlam olabilmesi için kalın tahta kazıklar ya da uzun demirler yerleştirin. Toprak yumuşak ise bu direkleri toprağa aynı boyutlarda saplayarak beton dökebilmeniz için direğin etraflarına ufak bir çukur açın. Hazırladığınız beton harcı buraya dökün ve kurumaya bırakın.
Bu işlemi yaparken köpeğinizin gireceği alanı da hesap etmeyi unutmayın. Kapı kısmının iki yanına da direklerinizden yerleştirin.
Alanı belirledikten ve direklerin betonu kuruduktan sonra çitleri kurmaya başlayabiliriz.
Palet Çitler:
Pazar ve manavlarda gördüğümüz paletler daha ufak köpekler için mükemmel olabilirler. Hali hazırda birbirine eklenmiş tahtalar size çok fazla zaman kazandıracaktır.
Alanınızın boyutlarına göre aldığınız paletleri direkler arasında yerleştirin.
Paletlerinizi bağlama telleri ile direklerinize sabitleyin. Eğer tahta direkler kullanıyorsanız paletlerinizi çivi yardımıyla tahtalarınıza sabitleyebilirsiniz.
İsterseniz palet çitinizi boyayarak renklendirebilirsiniz.
Gerekli Olabilecek Malzemeler:
- Menteşe (Kapı için)
- Kalın çiviler
- Kilit
Tel Çitler:
Alanınızın uzunluğuna göre satın alabileceğiniz tel çitleri yerleştirdiğiniz direklerin etrafında döndürmeye başlayın. Direklere gelen tel çitlerin altından, ortasından ve üstünden bağlama telleri ile direğe sabitleyin. Bütün alanı bu şekilde tek tek ilerleyerek kapatın. Kapı kısmında iki direğe daha ihtiyaç duyabilirsiniz. Tahta direkler kullanıyorsanız kapı tel çiti iki tahta arasına yerleştirip sabitleyin ve tahta direklerden sabitlenecek tarafını kapı direğini menteşe yardımıyla birbirine ekleyin.
Gerekli Olabilecek Malzemeler:
- Menteşe (Kapı için)
- Kilit
Tahta Çitler:
Tahtaların kesilmesi, zımparalanması ve birbirine eklenmesi zaman alan uygulamalar olsa da sonuç kesinlikle mükemmel olacaktır. Eğer tüm çit alanını tahta ile yapacaksanız tahta direkler kullanmanız gerekmektedir. Daha önceden sabitlediğiniz direklerin arasına toprağa yerleşecek kısmı inceltilmiş tahtalarınızı köpeğinizin çıkmayacağı düzende sabit aralıklarla yerleştirin.
Tahtaları toprağa iyice çaktığınızdan ve diğer tahtalarla aynı boyda olduğundan emin olduğunuzda tahta direkler ile arasına daha ince tahta bağlantıları kullanarak sabitleyin.
Tüm köpek çiti alanı için aynı uygulamaları tekrarlayın. Alan tamamlandığında istediğiniz renk bir boya ile çitleri renklendirebilirsiniz.
Gerekli Olabilecek Malzemeler:
- Menteşe (Kapı için)
- Kilit
- Daha ince tahta bağlantılar
- Elektrikli tornavida
- Balta (Tahtaların ucunu inceltmek için)
- Tahtada kıymıklar oluşuyor ise zımpara
- Metre
- Kazma