Köpeğiniz ailenizin bir parçasıdır ve siz de büyük bir ihtimalle onun için her şeyi yapmaya hazırsınızdır. Bunun içerisinde onun için sıfırdan mama yapmak da olabilir, ne dersiniz? Köpek maması yapımı ve köpek maması tarifleri ile ilgili bilmeniz gerekenler için doğru yerdesiniz.
Köpeğinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunlardan bir tanesi onun için organik ve doğal mama yapımıdır. Can dostunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak bir mama yapmak sandığınız kadar kolay bir iş değildir. Elbette bunu yapmak mümkün; ancak bunun için çokça çaba sarf etmeniz, hatrı sayılır bir bütçe ayırmanız ve kendinizi bu işe adamanız gerekiyor.
1. Güzel bir köpek maması tarifi ile başlayın.
Karşınıza çıkacak köpek maması tarifleri başta demir, bakır, kalsiyum ve çinko olmak üzere en temel besin değerlerini içermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Veterinerler tarafından üretilen bazı köpek mama tarifleri bile beklenen değerleri karşılamayabilmekte. Seçeceğiniz köpek maması tarifinin köpeğinizin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için tarifin köpek beslenmesi konusunda uzmanlık yapmış bir profesyonel tarafından yaratılmış olmasına özen göstermelisiniz.
Köpeğinizin proteine (hayvan eti, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta), yağa (et yağı ya da bitkisel yağ) ve karbonhidrata (tahıl ve sebze) ihtiyacı vardır. Bununla birlikte süt ürünlerinden ya da yumurta kabuğundan alabileceği kalsiyum ile birlikte çeşitli besinlerden alabileceği temel yağ asitlerine de ihtiyaç duyar. Bununla birlikte özel bir diyete tabii tutulması gereken bir köpeğiniz varsa bunun için de bir köpek beslenme uzmanı ile çalışarak özel bir köpek maması tarifi geliştirmeniz de gerekebilir.
2. Köpek maması tarifini doğru bir şekilde hazırlayın.
Mutfağınızda deneyler yapma konusunda hevesli misiniz? Bunu başka bir yemek tarifine saklamanızı tavsiye ederiz, zira köpeğiniz için mama yaparken deneyler yapmamanız daha iyi olur.
Tarife sadık kalın: Tarifi değiştirmek tahmin edemeyeceğiniz kimyasal reaksiyonları ve yan etkilere yol açabilir.
Tarifte belirtilen malzemeleri değiştirmeyin: Tarif içeriğindeki malzemeler birbirine benzer görünebilir ancak aynı besin değerini veremeyebilirler. Bilmeden yerini değiştirebileceğiniz malzemeler mamanın besin değerlerini dengesizleştirmenize yol açabilir.
Hassas gıda tartısı edinin: Özellikle et ölçümü yaparken bu hassas terazi işinize yarayacaktır.
Bununla birlikte hayvansal maddelerden elde edilen tüm malzemeleri iyice pişirmenizde fayda var; aksi halde can dostunuzu zehirleme risk taşırlar. Daha kolay sindirilmeleri için tahılları, bakliyatı ve nişasta içeren sebzeleri de haşlamanızda fayda var. Çikolata, üzüm, sarımsak, soğal, avokado ve fındık gibi köpeğiniz için zehirleyici olabilecek malzemelerden de her daim uzak durmayı ihmal etmeyin.
3. Doğru bütünleyicileri seçin.
En iyi köpek maması tarifleri bile bazen kalsiyum gibi en temel besin değerlerini içerisinde barındıramıyor. Köpeğinizi sıfırdan beslemeyi planlıyorsanız takviye gıdaya ihtiyacı olacaktır. Eğer oluşturduğunuz mamanın besin değerlerinden ve besleyiciliğinden emin değilseniz yine bir beslenme uzmanı ile görüşmenizde fayda olacaktır.
4. Rejimin işe yarayıp yaramadığını test edin.
Köpeğiniz sizin hazırladığınız mama ile 2-3 hafta boyunca beslendikten sonra onu veterinere götürüp kilo kaybı ya da alımı olup olmadığını test edin. Eğer kilosu değişiklik gösteriyorsa yine birkaç hafta sonra tekrar bir veteriner kontrolünden geçin.