Köpeğinizin hastalık kapmasına yol açan birden fazla etken var. Her ne kadar ortalama düzeyde bakım gören bir köpek sık sık hastalanmıyor olsa da her şeye rağmen arada sırada bazı sağlık sorunları ile karşılaşması mümkün. Köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalma riskini minimize etmek için sizin de köpeğinizin bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalar ve almanız gereken önleyici tedbirler yok değil. Bununla birlikte düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmek, yıllık checkup’lar yaptırmak ve muayene olmak da küçükten büyüğe tüm sağlık sorunlarını uzak tutmaya yarayan, etkili bir çözüm. Unutmamak gerekir ki sadık dostunuzun kapabileceği pek çok zararlı ve tehlikeli hastalık var.
1. Deri/Cilt Problemleri
Pek çok köpek, tür tür deri problemi ile karşı karşıya kalıyor. Genelde aşırı düzeyde bir kaşıntı, köpeklerde cilt hastalıklarının bir numaralı belirtisi oluyor. Bununla birlikte deride meydana gelen kızarıklıklar, şişkinlikler, döküntüler ve kuruluk da diğer cilt sorunları belirtileri arasında. Başta alerji ve dış parazitler olmak üzere köpeğinizin bir cilt problemi ile karşılaşması için önüne pek çok sebep var. Eğer ciltte herhangi bir anormallik tespit ederseniz köpeğinizi bir an önce veterinere götürmeniz faydalı olacaktır.
2. Kulak Enfeksiyonları
Kulak enfeksiyonları köpeklerde genellikle kulak kaşıntısına ve kafalarına sallamalarına sebebiyet verir; en belirgin yan etkileri budur. Bununla birlikte kulaktan çıkan çapaklar da çoğunlukla ciddi bir kulak enfeksiyonunun habercisidir. Bu rahatsızlık maalesef köpeğinizde ciddi huzursuzluğa ve ağrıya sebep olabilir, bu yüzden de kulaklarda herhangi bir enfeksiyon tespit edildiği anda müdahale edilmesi gerekir. Kulak enfeksiyonlarının bazı durumlarda beraberinde cilt problemlerini de getirdiğini belirtmiş olalım. Bu tür hastalıkları engellemenin en etkili yolu, evde düzenli olarak köpeğinize kulak bakımı ve temizliği yapmanızdır.
3. İdrar Yolu Enfeksiyonları
İdrar yolunda oluşan enfeksiyonlar da köpeklerde sıklıkla görülen hastalıklar arasındadır. Her şey bir yana; evin her bir yerine kontrolsüzce idrar bırakan bir köpekle uğraşmak sahibi için de gerçekten zorlayıcı bir süreçtir. Pek çok köpek sahibi bu sorunu genelde davranışsal bir tepki olarak algılar, ancak bazı durumlarda bu davranış aslında gerçekten de bir idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Eğer köpeğiniz aşırı derecede ve kontrolsüzce idrar salgılıyor, sürekli susuyor ve halsizlik belirtileri gösteriyorsa bir veterinere görünmesinde fayda var demektir.
4. Kusma
İşin aslına bakarsanız bir köpekte kusma gibi bir rahatsızlığın belirebilmesi için onlarca sebep sayabiliriz. Her ne kadar bu köpeğiniz her kustuğunda veterinere koşmanız gerektiği anlamına gelmese de görmezden gelmemeniz gereken bir durum olduğu kesin. Kusma zehirlenme, bağırsak sorunları ya da diğer mide sorunlarının habercisi olabilir. Tahmin yürütmek yerine kusma birkaç gün içerisinde durmazsa köpeğinizi veterinere götürün.
5. İshal
Köpeklerde kusma ile birlikte en sık görülen sağlık sorunu ishaldir ve genellikle biri başladı mı, diğeri de peşinden gelir. İshalin potansiyel sebepleri, kusma ile aşağı yukarı aynıdır. Köpeğinizin 1-2 kere ishale çıkması, ardından da dışkısının normale dönmesi endişe uyandırması gereken bir durum değildir. Öte yandan gün içerisinde 2 kereden daha fazla ishal olan köpeğinize veterinere götürmeniz iyi olur.
6. Parazitler
Söz konusu parazitler olduğunda köpeğinizin dünyasında her yerde olduklarını vurgulamakta fayda var. Pire ve bitler gibi dış parazitlerle birlikte bağırsak kurtları gibi iç parazitlerle de savaşıyor olma ihtimaliniz yüksek. Köpeğinizin parazit saldırısına uğramaması için alabileceğiniz önlemler çok çeşitli. Bununla birlikte köpeğin kapabileceği hastalıklar arasında en kolay tedavi edilen sorunlardan da bir tanesi.
7. Ağız & Diş Hastalıkları
Köpek sağlığında en göz ardı edilen sağlık sorunlarından bir tanesi de ağız ve diş hastalıklarıdır. Kötü ağız kokusu köpeğinizde sık sık karşılaştığınız bir durum olabilir; ancak bazı durumlarda ciddi bir diş hastalığının habercisi olma niteliğini taşır. Köpeğinizin ağzında biriken plak ve tartar da ağzın içinde tehlikeli bakterilerin barınmasına ve dişlerle diş etlerini kalıcı hasar vermesine yol açabilir. Bu tip sorunları önlemek için alabileceğiniz en basit önlem, köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayarak ağız temizliğine özen göstermektir.
8. Obezite
Obezite, köpeklerde en hızlı ilerleyen hastalık olarak bilinir. Bununla birlikte önlemesi en kolay olanı da budur. Diyabet, kalp rahatsızlığı ve ortopedik sorunlar gibi pek çok ciddi sağlık problemine yol açabilecek olan obeziteyi sağlıklı ve düzenli bir rejim ve yeteri kadar egzersizle önlemek mümkün.
9. Artrit
Artrit, basitçe eklemlerde meydana gelen şişkinlik olarak tanımlanabilir. Köpeklerde en sık görülen artrit türü osteoartrit olarak bilinir; daha sık yaşlı köpeklerde görünür ve eklemlerle kıkırdakların kireçlenmesiyle meydana gelir. Bu da köpekler yaş aldıkça mücadele etmeleri muhtemel olan hastalıklardan bir tanesidir.
10. Zehirlenme
Köpekler oldukça meraklı hayvanlar olmakla birlikte daima yemek konusunda hevesli ve iştahlıdırlar. Bu da onların zehirlenme ihtimallerini çok daha yüksek bir düzeye taşır. Çeşitli bitkiler, ilaçlar, ev kimyasalları ve hatta bazı yemekler bile köpeğinizi zehirleme riski taşır. Köpeğinize özel bir alerji testi yaptırarak hangi gıda ve maddelere alerjisi olduğunu da tespit etmeniz mümkün.
Unutmayın; köpeğinizin hayatını etkileyebilecek hastalıklar bu sağlık sorunları ile sınırlı kalmıyor. Her ne olursa olsun köpeğinizde fark ettiğiniz belirti ve yan etkileri hiçbir zaman görmezden gelmeyin ve içinize düşen en ufak bir şüphede profesyonel medikal yardım almaktan çekinmeyin.