MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpeklerde gençlik hastalığı, köpeklerin solunum, sindirim ve sinir sistemini ciddi anlamda etkileyen bir virüs olmakla birlikte her köpek sahibinin en büyük korkulu rüyasıdır.

Köpeklerde Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gençlik hastalığının ilk ve en yaygın belirtisi, göz ve burundan gelen kalın balgam tabakası ile birlikte sürekli öksürme ve hapşırmadır. Ateş, uyuşukluk, ani kusma, depresyon, iştahsızlık ve ishal de gençlik hastalığı ile birlikte kendini gösteren diğer semptomlar arasında.

Köpekler Neden Gençlik Hastalığına Yakalanır?

Gençlik hastalığı bulaşıcıdır ve genellikle köpekler arasında oluşan doğrudan idrar, kan ya da tükürük transferi ile bulaşır. Öksürmek, hapşırmak ya da aynı yemek kaplarını paylaşmak virüsün bulaşmasına zemin oluşturan davranışlardır.

Köpeğimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?

Acilen! Köpeklerde gençlik hastalığı, kapabilecekleri en ciddi ve hayati tehlike arz eden hastalıklardan bir tanesidir, bu nedenle bu tür belirtilerle karşılaştığınız anda hiç vakit kaybetmeden köpeğinizi bir veterinere götürmeniz gerekir. Unutmamak gerekir ki virüs çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılabilir, bu nedenle de tespit edildiği anda agresif bir biçimde tedavi edilmelidir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Gençlik Hastalığı Teşhisi Nasıl Konur?

Aslında veterinerlerin yaptığı bazı gençlik hastalığı testleri vardır; ancak tek başına bu testlerin sonuçlarına güvenmek doğru bir davranış olmayabilir. Sadece virüs ya da enfeksiyon testi yaptırmak yerine veterinerinizin büyük resme bakması ve köpeğinizdeki spesifik belirtiler ile sağlık geçmişini de göz önünde bulundurması gerekir. Test sonucu pozitif çıkarsa hali hazırda gençlik hastalığı şüphelerinizi doğrulamış olursunuz, ancak negatif çıkan gençlik hastalığı testi köpeğinizde virüs olmadığına dair net bir kanıt değildir.

Hangi Köpekler Gençlik Hastalığına Yakalanmaya Daha Meyillidir?

Henüz aşıları tamamlanmamış olan yavru ve ergen köpekler, gençlik virüsü kapma konusunda en hassas ve meyilli hayvanlardır. En ciddi enfeksiyon çeşitleri de yine yavru ve ergenlik dönemindeki köpeklerde görünür. Bununla birlikte 7 haftadan daha genç olan, virüse karşı aşısı olmayan bir anneden doğan yavru köpeklerde de bu virüsün barınma ihtimali çok yüksektir. Virüsü kaptıkları andan itibaren yavrular ciddi oranda halsizleşir ve bitkin düşerler. Virüs çoğu zaman beyne kadar yolunu yaparak köpeklerin titreyerek nöbet geçirmesine sebep olur. Zayıf bir bağışıklık sistemi bu tip yan etkilerle bir araya geldiğinde köpekte zatürre gibi ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nasıl Önlenir?

Her şeyden önce köpeğinizin aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız. Eğer yavru köpek sahibiyseniz yavrunun ilk 6 hafta içerisinde gençlik hastalığı aşısı olmasını sağlamalısınız. Bununla birlikte köpeğinizin 4-5 aylık aşı takvim süreci bitene kadar onu virüs barındırabilecek ortamlardan ve diğer köpeklerden uzak tutmanızda da fayda var.

Köpeğinizin kulübesini ve evinizi de rutin aralıklarla temizlemenizin de avantajlarını göreceksiniz. Bu şekilde köpeğinizin yaşamsal çevresine herhangi bir virüsün girme olasılığını minimize etmiş ve temiz bir her ikiniz için de ortam sağlamış olursunuz.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Gençlik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Şu an için maalesef mevcut gençlik hastalığı virüsünü yok edebilecek herhangi bir ilaç bulunmamakta. Bunun yerine tedavinin temelini oluşturan destekleyici yöntemler mevcut. Çoğu veteriner dehidrasyonu önlemek için sıvı alımı ve ikincil enfeksiyonların oluşmasını engellemek için antibiyotik tavsiye etmektedir. Bu tedavi sırasında köpek de bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışır. Bazı köpekler gençlik hastalığından kurtulabilmektedir; ancak çoğu vakada bu virüs maalesef ölümcül sonuçlara yol açmakta.

Gençlik Hastalığı Kalıcı Hasara Yol Açar Mı?

Gençlik hastalığından sağ kurtulan köpekler nadiren de olsa nöbet geçirmeye meyilli olabilirler. Bununla birlikte hastalıktan aldığı kalıcı sinir sistemi hasarı, yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Bununla birlikte virüs beyinde ve sinirlerde de kalıcı hasara yol açabilir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpeklerde Gençlik Hastalığı için 13 Yorum Var!

  1. Mutafa dedi ki:

    Genclik hastaligi kac gunde gecer

    • coşkun dedi ki:

      1 hafta civarinda benim köpeğim iyileşti.. yoğun serum ve ilaç tedavisi ve sevgii

      • Neslihan Cetin6 dedi ki:

        Köpek yürümeye başladı mi acaba?

      • necla dedi ki:

        merhaba coşkun bey nereye götürdünüz köpeğinizi bir veteriner kliniğe götürüyoruz hayvanımızı ama çok acı çekiyor sinirsel formda şu anda yaşamak için direniyor lütfen kliniği yazarmısnız

      • Cumhur dedi ki:

        Bizim 2 yaşına giricek köpeğimiz var test yaptılar negatif çıktı şimdi 10 tadavisi olucak ayaklarında titreme oluyor sizinki nasıl iyi oldu siz kendiniz bisy kullandınız mı veteriner neler yaptı Rica etsem söyler misiniz

  2. Gül Pişirgen dedi ki:

    Köpeğim iyileşti ama boyu kısa kalır dediler bu güne kadar besledigim diğer köpekler hiç yakalanmamisti ama son köpeğim yakalandı kısa kalirmi?

  3. Berfin dedi ki:

    Barınaktan bir yavru sahiplendim (hemen veterinere gidip aşılarını vesayre yaptırdık) 1 haftadan sonra Karam yememeye başladı, halsizlik başladı, burunda akıntı ve öksürme başladı. Hemen veterinere götürdük ve bize antibiyotik ve her saat başı verdiğimiz sıvı gıdayı verdi.
    3 gün sonra tekrar acil götürdük çünkü kemikleri sayılacak şekilde zayıflamıştı ve hırıltısı artmıştı. 5 gün klinikte kaldı yogun serum ve antibiyotik tedavisi gördü.
    Dün taburcu oldu ve sabaha kadar bebeğimin inlemesini dindiremedim. Sabah kasılmalar spazmlar geçirdi.
    Genelde bu evreden sonra 1,5 aylık yavruların kurtulması zor.
    Vitamin, özel gıda ve bol bol sevgiye devam inşallah kurtulur!!

  4. Okan55 dedi ki:

    4 aylık fino köpeğim var halsizlik ve istahsizlik var yemiyor içmiyor halsizlik bisekilde yatıyor evde hangi antibiyotik tedavisi uyguladım doğru olurmu

  5. Tülin YAĞMUR dedi ki:

    İyi akşamlar. Şu an 3 aylık olan köpeğim 12 gündür gençlik hastalığı nedeniyle bir kilinikte yatıyor. Bu süre içinde olumlu yada olumsuz bir gelişme olmadı. Veteriner tedavinin iki ay sürebileceğini söylüyor. Tedavi sonrası da çok yüksek bir fatura çıkarıyor. Ben rakamın çok yüksek olduğunu söyleyince, bana bırakın(12 günlük 1000 TL ödemeyi yaptıktan sonra) iki ay sonra iyileşince satarım diyor.Ne yapacağımı bilmiyorum,12 günde iyi yada kötü bir gelişme olmaması mümkün mü??? LÜTFEN YARDIM ACİL….

  6. osman dedi ki:

    Benım 12 aylık belçika kurdu köpeğim var aşılarının hepsini yaptırım gene gençlik hst yaklandı yiyiyo suyunu içiyo ama arka ayakalrında güçsüzlük var vede titreme gibi bişeyler oluyo sinir sistemınde 1 saate 1 antibiyotık vuryorum viamınli çözeltiler vuryorum serum vuruyorum salyasıda az birtrlu geçmedi 12 gun oldu bir bigi versenız

    • Tayfun Erbilen dedi ki:

      Gençlik hastalığının evreleri varmış, son evresi en ağır olanı sinir sisteminin çökmesi. barınaktan bir köpek sahiplenmiştim, bu hastalığın son evresindeymiş veterinerde fark ettik. Önce arka ayaklarını yürürken sürümeye başladı, yavaş yavaş patileri kanamaya başladı bu sürtüntüden. Veterinerde ayaklarını sardırdık, daha sonra gün geçtikçe kötüye gitti. Arka ayakları tamamane tutmamaya başladı, artık hastalık o kadar yayılmıştı ki tuvaletini tutamıyordu, altına bez bağlıyorduk bu şekilde 2 hafta daha geçirebildik. Bir sabah uyandım ve artık aramızda değildi. Çok geç olmadan, yapabileceğinin en iyisini yap, götürebileceğin her yere götür dostum. En azından denedim diyebilmek için bile olsa bunu yap.

  7. Mehmet dedi ki:

    Hangi klinik 1000 TL ye yatılı bakıyor..Yazarsaniz seviniriz…Bizim
    yavru köpeğe 10 günlük serum verilirse ilaçlarla beraber günlük 250 TL fiyat çıkardılar..ilk gün test antibiyotik ve vitaminler için 600 TL ödedim..

    • Gizem dedi ki:

      Merhaba, insaflı veterinermiş. Dört buçuk aylık köpeğim de bu hastalığa yakalandı, tedavimiz devam ediyor, 7. gündeyiz. Veterinere ilk gün test dahil olmak üzere 1700 TL ödedim. İlaçları kendim aldım, 100 TL civarı da eczaneye ödedim. Şimdi kliniğe seruma götürdüğüm için her gün günlük 350 TL ödüyorum, 3 günde bir ilaç alıyorum 210 TL. Bunlar çok büyük paralar özellikle de Türkiye ekonomisi içinde şu an kendimizden komple kestik, yavruyu kurtarmaya çalışıyoruz. Umarım bu mücadeleyi kazanacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir