MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklerin Aşırı Havlaması

Köpeklerin Aşırı Havlaması ve Çözümü

Kimse köpeklerin havlamaması gibi bir beklentiye giremez. Bu, bir çocuğun ses çıkartmamasını beklemek kadar mantıksız bir beklenti olur. Öte yandan bazı köpeklerin aşırı havlaması sorunu olduğu da aşikar. Eğer siz de evinizde köpeğinizin aşırı havlaması ile ilgili sorun yaşıyorsanız, atmanız gereken ilk adım, köpeğinizi fazla havlamaya iten sebebin ne olduğunu tespit etmek. Bu sebebi tespit ettikten sonra sıra, sorunu çözmeye geliyor.

Köpekler Neden Havlar?

Havlama, köpeklerin kullandığı en temel vokal iletişim yöntemlerinden bir tanesi. Köpeğinizin içinde bulunduğu duruma göre havlaması farklı anlamlar taşıyabilir. Köpeklerin havlamasının sebeplerinden en temelleri şu şekilde:

Korumacılık/Bölgesellik: Bir insan veya bir hayvan, köpeğinizin kendi alanı saydığı bölgeye yakınlaşmaya kalkarsa bu durum genelde köpeğin aşırı derecede havlama gereksinimi duymasını tetikler. Tehdit ona ve bölgesine yaklaştıkça bu havlama agresifleşir ve yükselir. Köpeğiniz bu gibi durumlarda endişeli ve agresif görünebilir.

Alarm/Korku: Bazı köpekler, dikkatlerini çeken ya da onları gafil avlayan objelere karşı bir ses çıkartma gereksinimi duyarlar. Bu durum yalnızca evdeki bölgesel alanda değil, aslında herhangi bir yerde de gerçekleşebilir.

Can Sıkıntısı/Yalnızlık: Köpekler sürü hayvanlarıdır. Uzun dönemler boyunca yalnız bırakılan köpekler – ister evde, ister bahçede olsun – sıkılabilir ve üzülebilir, bu da onların aşırı derecede havlamasına sebep olabilir.

Karşılama/Oyun Oynama: Köpeklerin bir diğer havlama alışkanlığı da bir insanı veya başka bir hayvanı karşılarken geliyor. Bu, genellikle mutlu bir havlamadır ve onu agresif havlamadan ayırt etmeniz oldukça kolaydır. Bu tip havlamada köpeğiniz bir yandan havlarken bir yandan zıplar ve kuyruğunu sallar.

Dikkat Çekme: Dışarıya çıkmak, oyun oynamak ya da bir ödüle sahip olmak isteyen bir köpek de aşırı havlama eğilimine girebilir.

Ayrılık Endişesi: Ayrılık endişesi yaşayan köpekler, özellikle yalnız bırakıldıklarında aşırı derecede havlarlar. Bununla birlikte oraya buraya koşturma, dikkat dağınıklığı, depresyon ve uygunsuz dışkılama gibi başka semptomlar da gösterirler. Kompülsif havlayan köpeklerin temel havlama sebebi, aslında kendi seslerini duymak istediklerinden kaynaklanır. Aynı zamanda daireler çizerek ya da çit boyu koşmak da ayrılık endişesi belirtileri arasında yer alır.

Köpeklerin Aşırı Havlaması

Aşırı Havlama Sorununa Nasıl Yaklaşmalı?

Köpeğinizin daha az havlamasını sağlamak bolca zaman, bolca pratik ve düzenli eğitim gerektirecektir. Bunun tek bir gecede olmasını beklemeyin; ancak doğru teknik ve doğru zamanlama sayesinde köpeğinizin havlamasında gelişim görmeniz mümkün olacaktır. Köpeğinizin havlamasını kontrol altına alma çabasına girdiğiniz zaman aklınızdan asla çıkartmamanız gereken iki önemli ipucu var:

Havladığı zaman köpeğinize bağırmak, onun daha fazla bağırmasına yol açar, çünkü siz bağırdığınızda köpeğiniz aslında onu desteklediğiniz kanısına varır. Bu yüzden de havlamayı kontrol altına almanın ilk ve altın kuralı, her daim sakin, sert ve bağırmadan konuşmaktır.

Köpeğinizi “Sus!” komutuna alıştırmak yerine “Sessiz ol!” komutuna alıştırmanız daha verimli olacaktır.

Aşırı Köpek Havlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Bu soruna karşı farklı çözüm seçenekleri ile yaklaşmak mümkün.

Köpeğiniz havlamaya başladığında sert ve sakin bir ses tonu kullanarak “Sessiz ol” deyin. Havlamayı kesene kadar bekleyin ve onu takdir ederek ödül maması verin. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, havladığı sırada onu ödül vermemeniz. Eninde sonunda kendisi, “Sessiz ol” komutuna karşı havlamayı kestiğinde ödül alacağını anlayacak ve havlamayı kesecektir. Eğer ödülü peynir ya da tavuk gibi lezzetli bir şey olarak tutarsanız, ona havlamadan daha değerli bir karşılık vermiş olursunuz.

Alternatif olarak köpeğinize önce konuşmayı; bunu güvenilir bir şekilde yapmayı öğrendiğinde de “Sessiz ol” gibi bir komut ile konuşmayı kesmesini de öğretebilirsiniz. Bunu komut ile öğretebileceğiniz gibi işaret parmağınızı dudaklarınıza götürerek de yapabilirsiniz. Bu komutları köpeğiniz sakinken pratiğe dökerseniz zaman içerisinde herhangi bir şeye havlamak istediği zaman bile sizin işaretinizi bekleyecektir.

Köpeklerin Aşırı/Sürekli Havlaması ve Çözümü

Yorgun bir köpek, aynı zamanda sessiz bir köpektir. Eğer köpeğiniz yalnız iken havlıyorsa, siz onu yalnız bırakmadan önce dışarı çıkmasına izin verin. Uzun bir yürüyüşe ya da koşuya çıkın, yanınızda bir top götürün veya köpek parkını ziyaret edin.

Sorunların çözülmeden sürmesine izin vermeyin. Bir köpek bir alışkanlığı ne kadar uzun süre yaparsa, o alışkanlıktan kurtulması o kadar zor hale gelir. Havlama köpeklerde bir adrenalin salgısı yarattığı için onlara ister istemez keyifli bir aktivite olarak geliyor. Köpeğinizin belli başlı durumlarda havlamasına izin vermek, köpeğinizi nihayetinde o durumlara karşı olmaması gereken yerde agresif hale getirebilir. Bu yüzden de aşırı havlama sorunu ile bir an önce başa çıkmak ve sorunu çözmek gerekir.

Bununla birlikte bazen köpekler bazı medikal sorunlardan dolayı da aşırı havlamaya başvurabilirler. Bunun sebebi arı ısırığından beyinsel hasara kadar pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Daha yaşlıca köpekler, aşırı vokalizasyona sebep olan bir ihtiyarlığa bürünebilmektedir. Bu yüzden aşırı bir havlama sorunu ile karşılaştığınız anda ne olur ne olmaz köpeğinizi bir veterinere de göstermekte fayda vardır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpeklerin Aşırı Havlaması ve Çözümü için 1 Yorum Var!

  1. Tülin dedi ki:

    Merhabalar. 2 yaşinda. Bi kurt. Kopegim. Var. Ve. Her. Sabh. Aliskanlik. Haline. Getirdi bir. Durum. Beni uyandirindicy. Kadsr. Havliyor. Ne yapmaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir