Bakımları zor olan ve ciddi zaman isteyen süs köpekleri, en çok beslenen evcil hayvanlardan biridir. Ayrıca süs köpeklerinin bakımları da çok önemlidir. Süs köpekleri ile aynı evde yaşandığı için kişilerin bakımlarına daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Süs köpekleri bakıcısının sorumluluklarını tam anlamı ile yerine getirmesi gerekmektedir. Her süs köpeğinin özellikleri aynı olmadığı için bakımlarının da farklı olması gerekmektedir. Bu nedenle bakıcıların bu ayrıntıları kesinlikle bilmesi gerekmektedir. Bakımı düzenli olarak yapılan süs köpekleri, yaşlarına göre de farklı bakımlara ihtiyaç duyarlar. Köpek bakımları genel anlamda benzerlikler gösterse de köpeklerin yaşına, cinsine, türüne göre bazı farklılıklar olmaktadır.
Süs köpekleri genel olarak birbirinden bağımsız olan özelliklere sahiptirler. Buna bağlı olarak da tüy bakımı ve beslenmesi de farklı olmaktadır. Köpeklerin bakımları yanlış olarak yapıldığında, köpekler farklı hastalıklara maruz kalabilmektedir. Bu nedenle evinde köpek beslemek isteyenlerin bu konuda çok iyi bilgi sahibi olmaları köpeklerin sağlığı açısından önemlidir.
Evde süs köpekleri beslemek isteyen kişilerin bir uzmandan yardım almaları gerekmektedir. Öncelikle beslenecek olan köpeğin temel özelliklerinin neler olduğu öğrenilerek bakımı hakkında bilgi alınması ne doğru yaklaşımdır. Evde beslenecek olan her türlü evcil canlı gibi süs köpekleri de kendilerine özel bir yatak ve bakım isterler. Süs köpekleri için yaşam alanları çok önemlidir. Nasıl ki bir bebek özel ilgi istiyorsa, süs köpekleri de özel ilgi ve bakım istemektedir.
Aşağıda süs köpekleri türleri anlatılmıştır. Her süs köpeğinin kendine has özellikleri vardır. Bu nedenle bu özelliklerin çok iyi bilinmesi ve doğru bakımın yapılması, hem köpek için hem de ev sahipleri için çok önemlidir.
Tibet Sipanyeli
Bu süs köpeği türü Asya’da çok yaygındır. Antik Tibet’te kutsal bir köpek sayılan bu tür, tehlikeli durumlarda haber vermesi için yüksek yerlerde tutulmuştur. Yuvarlak kafa ve yüze sahip olan Tibet Sipanyeli’nin boyu da çok uzundur. Kulak kısımları ise tüylerle kaplı ve yere doğru düşük şekildedir. Göz kısımları genel olarak çöküktür ve rengi de kahverengidir. Güçlü bir çene yapısına sahip olan Tibet Sipanyeli, yumuşak tüylere sahiptir.
Çivava
Çivava süs köpeği, kökeni çok eski olan bir türdür. Dünya’daki en küçük köpeklerden biridir. Ayrıca en uzun yaşayan köpek olması da daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Minyatür bir köpek ırkından olan Çivava, kısa ve yumuşak tüylere sahiptir. Büyük ve dik dudaklı olan Çivava, enerjik bir yapıya sahiptir.
Diğer evcil hayvanlar ile uyumlu olan bu türlerin bekçilik özellikleri yoktur. Ancak tanımadıkları kişileri gördüklerinde saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir. Sahibi ç-ile daima çok yakın olmak istemektedir. Bu nedenle kucak ya da çanta köpeği olarak da bilinir.
Evde en kolay bakıma sahip olan Çivava’ların tüylerinin 2 haftada bir fırçalanması gerekmektedir. Kürkü onu soğuktan korumadığı için çok üşürler. Bu nedenle çok soğuk havalarda dışarı çıkarılmaması gerekir. Ayrıca üzerine kazak ya da ceket tarzı bir şey giydirerek de soğuktan korunabilirler.
Pomeranyalı
Küçük boyutlarda olan Pomeranyalı süs köpekleri, büyük bir köpek özellikleri sergilemektedirler. Yabancılara karşı çok dikkatli olan bu tür süs köpekleri, ailesine de çok bağlıdır. Bu nedenle küçük boyundan beklenmeyen bir bekçilik göstermektedir.
Oyuncu bir yapıya sahip olan u tür köpekler ilgi görmekten de çok hoşlanırlar. Çok zeki olan Pomeranyalılar, farklı yetenekleri ile insanların ilgisini çekerler. Sahibi ile yakın olmayı sevdiği için kucakta olmaktan çok hoşlanırlar. Çok inatçı bir özelliğe sahip olan bu türler, bu nedenle zor eğitilirler.
Brüksel Griffonu
İlk defa 1980 yılında Brüksel’de görülen Brüksel Griffonu, üç farklı cinse sahiptir. Vücut yapısı kare şeklinde olan Brüksel Griffonu’nun kafası vücudundan daha büyüktür. Burun kısımları ise yüzlerine yapışıkmış gibi durur. Gözleri siyah ve iri olan Brüksel Griffonu, dalgalı ve düz tüylere sahiptir.
Ev ortamında sahibi ile keyifli vakit geçirmekten hoşlanan Brüksel Griffonu, sahibine sürekli yakın olmak istemektedir. Sürekli ilgi görmek isteyen Brüksel Griffonu türündeki süs köpekleri, çok hareketli ve aktif bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle diğer köpekler gibi ekstra bir egzersiz yapmalarına gerek kalmamaktadır. Genelde siyah ya da kızıl tüylere sahiptirler.