MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Civcivler Hakkında Genel Bilgiler

Civcivler Hakkında Genel Bilgiler

Civcivler, hayvanlar aleminin en sevimli hayvan yavruları arasında sayılır. Sarı renkleri, yumuşak tüyleri ve minik ebatları ile civcivler, yetiştirmesi en keyifli kümes hayvanları arasındadır. Bununla birlikte doğru taktik ve yöntemler uygulandığında, alınması gereken önemler zamanında alındığında ve Sağlık Bakanlığı’nın regülasyonlarına uyulduğunda, civciv yetiştirmek oldukça keyifli ve kolay bir aktivitedir. Eğer siz de civciv yetiştirmeyi planlıyor ve ileride tavuk beslemeyi, ufak da olsa bir kümes sahibi olmayı istiyorsanız, bu rehber tam size göre. Civciv yetiştirmeye başlamadan önce civcivler hakkında temel olarak bilmeniz gereken en güncel bilgileri burada sizleri karşılıyor.

Civciv Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeli?

Civciv bakımı oldukça kolay ve basit bir süreçtir. Civcivlerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmeniz için fazlaca zahmete girmeniz gerekmez ya da çok fazla malzeme satın almanıza gerek kalmaz. Temiz su ve civciv yemi olduğu sürece civcivleriniz başka herhangi bir beslenme malzemesi istemez. Bununla birlikte civcivlerin ihtiyaç duyduğu en temel bakım malzemeleri arasında bir civciv büyütücü makinesi yer alır. Bu makine, civcivlerin yer aldığı ortamı onlar için ideal sıcaklık olan 33 derecede tutmaya yarar ve civcivlerin gelişimi için faydalı olan kırmızı bir ışık yayar. Civcivlerin tüyleri çıkmaya başladığı zaman, 6 haftalık olana kadar sıcaklığı her hafta 1 derece düşürmeniz önemlidir.

Civcivler Hakkında Genel Bilgiler

Civciv Nasıl Kuluçkaya Yatırılır?

Civciv satın almak yerine kendiniz de kuluçkaya yatırma yöntemini kullanarak civciv yetiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak fertilitesi olan yumurtalar elde etmek üzere bir horoza ve bir adet yetişkin tavuğa ihtiyacınız olacaktır. Temin ettiğiniz her iki kümes hayvanının da doğurgan olması, dişi tavuğun ise özellikle kuluçkaya yatmayı istemesi çok önemlidir. Yapay ortamlarda yetişen ya da yetiştirilen tavukların bazıları bir nevi kısırlaştırılmış olduğu için temin edeceğiniz her tavuğun kuluçkaya yatacağının garantisi yoktur; bu yüzden de tavuğu kümesinize dahil etmeden önce iyice araştırma yapmanız gerekebilir. Kuluçkaya yatırılan bir yumurtanın içinden civcivin çıkması yaklaşık 21 gün alır.

Sağlıklı Bir Civciv Kümesine Sahip Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Pek çok kaynağa göre farklı yaşlarda bir kümes güruhuna sahip olmak, hayvanların sağlığı için ideal bir ortam değildir, bu yüzden de tavuk ve horoz seçiminde benzer yaşlarda hayvanları tercih etmekte fayda vardır.

Civcivler Hakkında Genel Bilgiler

Civcivlerin günün her saati taze ve temiz suya erişiminin olması gerekir.

Sağlıklı civciv gelişimi için yerde en az 10 santimetre kalınlığında çam talaşı, talaşın üzerinde ise kağıt bulunmalıdır.

Yerdeki kağıtların üzerine gelişigüzel yem serpmelisiniz; böylece civcivleriniz serbestçe gezerek yemlenebilir ve karınlarını doyurabilirler.

Kümesin sağlıklı bir ortamda bulunması için yere serdiğiniz kağıtları her gün düzenli olarak değiştirmeniz gerekmektedir.

Civcivlerin ilk haftalarında kullanacağınız yapay ışığın mutlaka kırmızı olması çok önemlidir. Beyaz ışığın altında fazlaca kalan civcivlerin derisinde istenmeyen beyazlamalar ya da sararmalar meydana gelebilir; bu da onların sağlığını olumsuz düzeyde etkiler.

Civciv ve Tavuklar Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Tavuklar ilk olarak yemek amaçlı değil, dövüş amaçlı evcilleştirilmiştir.
  • Civcivler de, tavuklar da, horozlar da uçamaz.
  • Civcivler etçildir; kuru yemle birlikte ufak fareler veya kertenkeleler de yiyebilirler.
  • Dünyada bilinen onlarca farklı tavuk türü bulunmaktadır.
  • Bilim adamlarına göre horozların sarkık gerdanları, tavuklara kur yaparken ilgi çekmek üzere kullandıkları bir aksesuardır.

Civcivler Hakkında Genel Bilgiler

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Civcivler Hakkında Genel Bilgiler için 8 Yorum Var!

  1. ???civcivler dedi ki:

    Civcivsevenler sorularınızı cevaplamak için sabırsızlanıyorum

    • Rumeysa dedi ki:

      Merhaba 2 tane civciv almıştık biri bugün oturmaya sürekli kutuda köşede durmaya başladı nedeni nedir ve nasıl çözülür acaba cevaplarsanız sevinirim

  2. Yaren tatli dedi ki:

    Tesekkur ler yarın birçok bilgi aldim sayenizde

  3. ceyda ecrin ertuğ dedi ki:

    civciviniz sizi gagalıyora napılmalıdır civcivleriniz sizi gagalıyorsa onu elinize alın okşayın onunla konuşun sizden ona zarar gelmiyeceğini ona hissettitin bu sevme olayını 5 hafta sürdürün eğer civciviniz çok mızıkçı değilse artık sizi gagalamayıp tam tersi artık sizin yanınızda oturacaktır eğer bahçeniz varsa elinize bir miktar yem alıp babaçenizde civcivinize elinizle yem verin umarım civcivinz artık size zarar vermiyordur ve verdiğim tafsiyeler işe yaramıştır bende civcivii evde besledi ama evde civcim beslemenizi tavsiye etmiyorum sevgilerle Ceyda Ecrin Ertuğ

  4. Isimsiz dedi ki:

    Merhaba ben renkli almıştım tam 4 adet 2 si öldü 1 i balkondan atlayıp kaçmış diğeride maşallah tam 8 ay yaşadı hala ayakta yani renkli civciv alıp onu tam 1 yıl yaşayabilirseniz gerçek bir hayvan seversiniz bi de sorunuz olursa ben deneyimliyım bana sorabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir