Evimizin bahçesi varsa ördek bakmak çok kolaydır. Hatta tavuk bakmaktan bile daha kolay. Üstelik bir tavuktan alabileceğimiz faydanın çok daha fazlasını bize verirler. Ördekler yapısal olarak bu tür hayvanlardan daha dayanıklı, kolay bakımlı, ailemize lezzetli yumurta ve et sağlayan evcil hayvanlardır.
Ördek ve yavrularının bakımları bizim için çok kolay olsa bile diğer kümes hayvanlarından daha farklı gereksinimleri vardır. Ördeklerimizi beslerken onların ihtiyaçlarını bilirsek, onlara en iyi şekilde bakabiliriz.
1. Civcivlerinizi ve Ördek Yavrularınızı Birlikte Büyütmeyin
Teknik olarak bakıldığında beraber büyümelerinde sakınca yok gibi görünse de ördek yavruları suda olmayı ve suda oynamayı çok severler. Fakat suda oynama durumu civcivler için sağlıklı değildir.
Ördek yavruları inanılmaz derecede hızlı büyürler. Ördek yavrularının birkaç hafta sonra inanılmaz derecede büyüdüklerini gözlemleriz. Çok hızlı büyüdükleri için, aynı kümeste yaşadıkları civcivlere potansiyel olarak zarar verme ihtimalleri yüksektir. Bu iki nedenden dolayı bu iki farklı türü birlikte büyütmememiz tavsiye edilir.
2. Yemlerinin Katkısız ve İlaçsız Olduğundan Emin Olun
Ördek yavrularını düzenli olarak beslemek onların gelişimi açısından çok iyi olacaktır. Bu sebeple verdiğimiz yemlerin ilaçsız olduğundan emin olmalıyız. İlaçlı yemler, özellikle civcivler için kullanılanları ördek yavrularına vermememiz gerekir. İlaçlı yemler bazen beslenmeleri için tavuklara verilebilmektedir. Tavukların beslenmesinde kullanılan bu ilaç, ördeklerin oldukça dirençli olduğu koksidiyoz hastalığı içindir.
3. Çeşitli Vitaminleri Yemlerine Ekleyin
Ördek yavrularının sağlıkları gelişimleri için gerekli olan nisain, civcivlerin nisain ihtiyacından daha fazladır. Bu vitaminleri, hazır ve ucuz bir çözüm olarak yemlerine ekleyebilirsiniz. Ne kadar vitamin takviyesi yapmanız gerektiğini uzman veterinerlere danışarak öğrenmemiz, ördeklerimiz açısından son derece sağlıklı olacaktır.
4. Ördeklerinizin Protein Alımını Kontrol Altında Tutun
Protein özellikle küçük ördek yavruları için son derece önemlidir. İlk birkaç hafta en az %20 protein ağırlıklı beslenmeleri gerekir. İlk birkaç haftadan sonra, protein miktarını %15 seviyelerine düşürmemiz gerekir. Protein bakımından yüksek yemler tam da bu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmiştir. Yemlerinde bulunan protein oranını zamanla azaltmamız için yem karışımına biraz pişmemiş yulaf ezmesi ekleyebiliriz. Proteini dengeli tuttuğumuzda, büyüme sırasında protein diyeti yüksek olan ördeklerin yakalanabileceği Melek Kanadı denilen rahatsızlığın önlenmesinde yardımcı oluruz.
5. Onları Havuza Koymayın
Evcil ördekler, yaban hayatında yaşayan akrabalarıyla ile aynı özellikleri taşımazlar. Vahşi doğada bir ördek yavrusu, yumurtadan çıkınca tüylerinin su geçirmemesi için annesi tarafından temizlenir. Bu da onları suya karşı dayanıklı yapar. Şehirde veya çiftliklerde baktığımız ördeklerimizin bu yetenekleri ve korumaları ne yazık ki yoktur. Koruması olmayan ördek yavrularımız suyla başa çıkamaz ve üşüyebilirler. Hatta annesi tarafından hareketleri takip edilemediği için boğularak ölebilirler.
Tabi bu durum yavruların suda oynamasına izin veremeyeceğiniz anlamına da gelmez. Ördekler suyu çok severler ve muhakkak suya girmek isterler. Haftada birkaç kez hazırlayacağımız sığ bir suda gözetiminiz altında oynayabilir ve yüzebilirler. Ördekler çiftlik gibi bir ortamda bakılıyorsa dışarı çıkabilecekleri kadar büyüdüklerine emin olduktan sonra suya girmelerine izin vermemiz gerekir. Tüyleri tamamen çıktıktan sonra, havuz benzeri bir yüzecek alan yapabilirsiniz.
6. Beslenmelerine Farklı Doğal Ürünler Ekleyin
Doğranmış lahana, pazı, marul gibi sebzeler bu sevimli arkadaşlarımızın en sevdiği alternatif yiyeceklerdendir. Sebzeleri biraz doğrayıp yemeleri için bir suya atabiliriz. Ara ara yemeklerine sebze alternatifleri eklemek ördeklerimizin beslenme çeşitliliğine kavuşması açısından faydalı olacaktır. İstediğiniz kadar yeşillik verebilirsiniz.
Ayrıca bahçemizde serbestçe gezdiklerinde en sevdikleri yemek olan solucanları bularak yiyeceklerdir. Taze karpuz, biraz pişmiş kabak, çırpılmış yumurta ve tavuklara verdiğiniz hemen hemen her yiyeceği, ördeklere de dengeli bir şekilde verebiliriz. Ördekler kesinlikle ekmek ve türevlerini yememelidirler. Ördekleri beslemek isteyen misafirlerimizi de mümkün olduğunca bu konuda uyarmamız gerekir çünkü ördeklerin sindirim sistemi ekmek benzeri yiyecekleri öğütemez.
7. Olabildiğince Dışarıda Gezmelerini Sağlayın
Bulunduğumuz yer yeterince sıcaksa, biraz yürüyüş yapmaları ve yem aramaları için ördek yavrularını dışarı çıkarabiliriz. Yapılan bu aktiviteler küçük dostlarımızın büyüme evreleri için çok önemlidir. Hava koşullarının izin verdiği durumlarda her gün kısa bir süre yürüyüşe çıkabilir ve etrafı keşfetmelerine izin verebiliriz.
Ördekler çok şeker ama bağzıları 9rdekleri sevmez. Ben çok severim??
Ben de çok severim hatta en sevdiyim hayvan diyebiliriz
Kucagimdan yere biraktigimda önce bi ayağı aksamaya başladı biraz daha sonra hiç ayağa kalkmadı ne olduğunu anlamadım çok üzüldüm ne yapabilirim
Abla betonda beslerden iki ayağı ayrılır
Peki suanda ne oldu benimkide oyke de ayaga kalkamiyor ve cok halsis gorunuyor ne yapmaliyim
Benim ördeğim de şuanda aynı şekilde naptınız da geçti acaba çok halsiz kafasını falan tutamıyor.
Ördek vişne yermi
Öncelikle sıklıkla 2 ay da bir ördeğim yumurta yapıyor evde besliyorum odamda kalıyor yani tamamen onun odası diyebilirim kutuya koymuyorum kısıtlanmayı sevmiyo . Neyse yumurta yapacağı zaman 2 yada 4 kere felç geçiriyor. Sağ ayağının altında şişmiş yara gibi bisey var . Veterinere götüremiyorum Babam annem meşgul o yüzden yapacak bir şeyim yok çok üzülüyorum bilen varsa yazsın felç geçirirken gözyaşı akıyor . Ve benimde ağlayasım geliyor 1 yaşında bebeklikten veri yanımda ???????
Peki kemiklerinin fazla büyümesi neden olur
Ben 2 gündür ekmek i ıslatip veriyorum yemi bitti diye
Bişey olmaz dimi
Ekmek ördekler için zararlı bir besindir bir veterinere götürmenizi tavsiye ederim
benim ördeğim (Otto) bir anda büyümeyi durdurdu. Kardeşi büyüyor tüyleri da artık farklılaşıp daha yağlı oluyor. Ama Otto hem büyümüyor hem de tüyleri de farklılaşmayı bıraktı . bebek tüyleri olarak kaldı. bilen birisi yardımcı olaiblirse çok sevinirim.