Papağanınızın tırnakları fazla mı uzun? Yardımınıza A’dan Z’ye papağan tırnak kesimi rehberimiz yetişiyor!
Büyük bir ihtimalle siz de her papağan sahibi gibi, papağanınızın tırnakları size batmadığı sürece onlar hakkında pek düşünmüyorsunuz. Ancak papağan tırnaklarının en az gagası ve kanatları kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Aslına bakarsanız, papağanlar 7/24 ayaklarının üstünde durdukları için belki de tırnakları, en önemli organları bile olabilir!
Papağanımın Tırnaklarını Kesmek Neden Önemlidir?
“Papağanımın tırnaklarını neden kesmeliyim?” diye kendi kendinize soruyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım: Vahşi doğada papağanların tırnakları, onlar dallardan, budaklardan ve ağaçlardan tırmandıkça sürekli olarak törpülenir ve incelir. Ev ortamındaki evcil papağanlar (Örn: Sultan Papağanı) için maalesef aynı durum söz konusu değildir. Papağanınızın tırnakları doğal yöntemlerle düzenli olarak törpülenmediği gibi aşırı derecede uzadığı zaman ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Bir papağanın tırnakları fazla uzun olduğu zaman meydana gelebilecek iki tane durum vardır: Ya en kısa yerinden kırılarak papağanınıza acı verir ya da kıvrılarak uzamaya devam ederler. Her iki durum da papağan sağlığı için tehlikelidir. Gereğinden kısa tırnaklar papağanınızın tutunma yetisine zarar verirken kıvrılmış tırnaklar da papağanın tutunma, yürüme ve dengede durma yetilerine tehdit oluşturur. Bununla birlikte uzun tırnakların yol açtığı bir diğer risk de herhangi bir oyuncağa ya da kafesin tellerine takılma riskidir. Bu gibi durumlarda kuşunuz acı ve ağrı çekmekle kalmaz, aynı zamanda kendini takıldığı objeden kurtarmak için çırpınırken hayatından bile olabilir.
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak ve daima bakımlı tırnaklara sahip bir papağan ile yaşamak için papağanınızın tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz ya da kestirmeniz gerekir.
Papağanımın Tırnaklarının Kesim Vakti Geldiğini Nasıl Anlarım?
Pekiyi, bir papağanın tırnaklarını kesme vaktinin geldiğini nasıl anlarız? Bunun için elbette net bir yöntem yok, ancak veterinerler, bunu keşfetmenin pratik bir yöntemi olduğundan bahsediyor: Eğer papağanınızın tırnaklarının ufak uçları, cildinize dokunduğu anda canınızı acıtıyorsa, papağanınız için manikür-pedikür vakti gelmiş demektir.
Papağan Tırnakları Nasıl Kesilir?
Her şeyden önce ihtiyaç duyacağınız malzemelerin listesi ile başlayalım:
- Bir adet gönüllü yardımcı
- Havlu
- Kuş tırnak makası (Küçük papağanlar için)
- Köpek tırnak makası (Büyük papağanlar için)
- Kuşunuzun tutunabileceği bir tünek (Opsiyonel)
- Kan kesici pudra
Şimdi sıra, adım adım papağanınızın tırnaklarını kesmeye geldi:
Adım 1: Papağanınızı havluya sarın ve sabitleyin. Özellikle kanatlarını açamayacağı ve çırpamayacağı bir koza yaratmaya özen gösterin. Bunu yaparken göğüs kafesine baskı uygulamamaya dikkat edin.
Adım 2: Papağanın kafasını alt çene kemiğinden tutun. Böylece onun kafasını oynatmasını ve kendine zarar vermesini engellemiş olursunuz.
Adım 3: Ayaklarından bir tanesini elinize alarak tırnağın başladığı noktayı tespit edin. Özellikle açık renkli tırnakları olan bir papağana sahipseniz, papağının tırnak etinin başladığı yer, ayaklarına kan akışının sağlandığı yerdir, bu yüzden de o alana dokunmamaya dikkat etmek gerekir. Bunu yaptığınız takdirde papağının tırnağı kanamaya başlar ve canı acır. Eğer koyu renkli tırnakları olan bir papağanınız varsa bu tip bir durum ile karşılaşma olasılığınız çok düşük.
Adım 4: Tırnakların ne kadarını keseceğinize karar verin. Bazı uzmanlar, tam olarak tırnak eti hattının başladığı noktadan kesmeyi önerirken, bazıları daha dengeli tutunabilmeleri için birkaç milim esneme payı bırakılması gerektiğini tavsiye ediyor.
Adım 5: Kesmeye başlayın. Bunu yapmanın en kolay yolu, her bir parmağı tek tek kaldırıp kesmektir. Elbette bu noktada papağanınızın nasıl bir tepki vereceğini bilemezsiniz, bu yüzden de önce tepkisini ölçmenizde fayda vardır. Bazı şampiyonlar gıkını çıkarmadan her bir tırnağını sakince kesmenize izin verirken bazıları havludan çıkmaya karar vermeden önce en fazla 1-2 tırnağını kesmenizi tolere edebiliyor.
Adım 6: İşlem tamamlandıktan sonra papağanınızı serbest bırakın ve bir süre kendi başına sakinleşmesine izin verin.
İşlem tamam!
Sevda papağanımız var tırnaklarını kendi kökten kırıyor ve kanatıyor neden olur acaba