MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Sultan Papağanı

Sultan Papağanı

Türkiye’de beslenen papağan türleri arasında en yaygını olan Sultan Papağanı, Avustralya kökenlidir. 1800 yıllarında önce Amerika’ya sonra da Avrupa’ya getirilerek evcilleştirilmişlerdir. Dirençli olması ve zahmet gerektirmeyen bakımı sayesinde hem ev ortamına hem de aile üyelerine kolay bir şekilde uyum sağlamaktadır.

Kendine has hoş bir görüntüsü olan Sultan Papağanı, meraklı bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri ile eğitilmeleri de çok kolay olmaktadır. Diğer papağan türleri içerisinde en kolay eğitilebilen papağan Sultan Papağanıdır. En iyi şekilde eğitim sağlanabilmesi için bazı hassas özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Ortalama 15 yıl yaşayabilen Sultan Papağanı, çok iyi bir bakım ile 22 yıla kadar yaşayabilmektedir. Latince adı Nymphicus Hollandicu olan Sultan Papağanının ismi Avustralya gezginleri tarafından Hollanda’ya götürülmesinden dolayı verilmiştir.

Sultan Papağanı

Kakadugiller familyasına ait olan bu papağanların beyaz, sarı ve gri renkleri bulunmaktadır. Yanaklarında ve kulak kısımlarında turuncu tüylerin bulunması ile diğer türler arasından kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir. Soluk renkte olan Sultan Papağanı dişi, koyu renkle olan Sultan Papağanı ise erkektir. Ancak kesin bir şekilde cinsiyet belirlemek için farklı yöntemler de vardır.

Genel olarak erkek Sultan Papağanlarının gözlerinin çevresi sarı tüyler ile kaplıdır. Dişi Sultan Papağanı ise beyaz ve gri renkli tüylere sahiptir. Erkek olan Sultan Papağanları çok konuşurlar ve çabuk konuşurlar. Sesleri de gürdür. Dişi olan Sultan Papağanları ise pek konuşmazlar. Sesleri daha hafif olan dişi Sultan Papağanı, sadece bazı ötüş sesleri çıkarmaktadır. Bu da çok nadirdir. Bu nedenle konuşma amaçlı alınan Sultan Papağanları genelde erkek olmaktadır.

Sultan Papağınının Özellikleri

  • Evde beslenen diğer türlere göre konuşmaya ve evcilleştirilmeye daha yatkındır.
  • Oyun oynamayı severler ve çok sakindirler.
  • İnsanlarda kısa zamanda alışırlar.
  • İnsanlarla yaşamayı çok severler.
  • Her Sultan Papağanı farklı karakter yapısına sahip olmaktadır.
  • Bazı Sultan Papağanı kolay eğitilebilirken bazı Sultan Papağanı zor eğitilmektedir.
  • Belirli bir kelimenin anlamlarını öğrenme kapasitesine sahiptir.
  • 3. aydan sonra konuşmaya başlarlar.
  • Sadece birkaç kelime konuşabilirler.
  • Dişi olanlar tek sıra olan sabit bir ses çıkarırlar.
  • Erkek olanlar korna ya da kapı zili benzeri ses çıkarırlar.
  • Hareketleri ile sahibine bir şeyler anlatabilirler.
  • Doğal yaşam ortamlarında çok uzun süre uçabilme özelliğine sahiptirler.
  • Bulunduğu ortamdan rahatsız oldukları zaman çığlık atarlar.
  • Doğada en çok rastlanan gri renkli Sultan Papağanıdır.
  • Ayaklarında tüy bulunmaz.
  • Üşüdüklerinde ilk olarak ayaklarından üşürler.

Sultan Papağanı Çeşitleri

Sultan Papağanı 8 çeşide sahiptir. Bu türlerden bazıları doğada bulunan mutasyonlardandır. Bir kısmı da üreticiler tarafından farklı olan mutasyonların eşleştirmesi ile üretilen türlerdendir. Her türün kendine has özellikleri vardır. Sultan Papağanının türleri şunlardır:

Albino

Tüm vücudu beyaz olan Sultan Papağanının gözleri kırmızı renktedir. Vücudunda başka bir renk olmamasının temel nedeni de melanin pigmentinin olmamasıdır. En az görülen Sultan Papağanı türüdür.

Cinnamon

Vücutları açık gri renkte olan Sultan Papağanıdır. Kanatlarının kenar kısımlarında 2 cm kalınlığında beyaz şeritler yer almaktadır. Yüz kısımlarında ise turuncu benekler vardır. Yüz renkleri cinsiyetlerine göre değişmektedir. Gagalarında ya da ayaklarında çok az miktarda siyah renk olabilmektedir.

Lutino

Sarı ve beyaz renkte olan Sultan Papağanıdır. Turuncu beneklere sahiptirler. Yüz kısımları sarı olabildiği gibi kanatlarında da sarsılıklar olabilmektedir. Vücudu tamamen sarı olanlar da vardır. Ayakları ile gagaları ise pembe renklidir. En çok rastlanan Sultan Papağanı türlerindendir.

Normal Grey

Koyu gri renkte olan Sultan Papağanıdır. Üzerinde turuncu benekler bulunmaktadır. Kanat kenarlarında beyaz şeritler yer alır. Yüz renkleri ise cinsiyet türlerine göre değişebilmektedir. Ayak ve gaga kısımlarında siyahlıklar bulunmaktadır. Kanatlarının alt kısmında kuyruk sonuna kadar uzanan sarı ve yatay çizgiler vardır. En çok karşılaşılan Sultan Papağanı türlerinden biridir.

Pearl

Bir tüyünde iki renk bulunan Sultan Papağanı türlerindendir. Tüylerin kök kısımlarına doğru yer alan renkler uç kısımlarında değişmektedir. Anne ve babasının bağlı olduğu mutasyona göre tüyleri değişmektedir. Üzerinde turuncu benekleri de vardır.

Pied

Vücutlarında sarı, beyaz ve gri renkler bulunan Sultan Papağanıdır. Yüz ve kanatları açık renklidir. Kanat üstlerinde ise gri renkler bulunur. Renklerin dağılımı kuştan kuşa değişir. Bu türlerin suratında turuncu benekler vardır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Sultan Papağanı için 17 Yorum Var!

  1. Nur dedi ki:

    Sultan papağanı 45gunluk evde doğdu fakat tırnakları siyah renk normalmi bide anne tüylerini yoldu tekrar çıkarmı bilgi verirseniz sevinirim

    • Arif emre tekin dedi ki:

      Ben almak istiyorum acaba yardimci olurmusunuz

      • berkay dedi ki:

        bu cevabı 2020 de yazıyorum çünkü şeker bayramının 4. yani çarşamba günü sultan papağanı alacağım.ancak seni uyarırırmki başka kanalların papağanının dışarıda kaçmadığını görerek sakın papağanını balkona kafessiz çıkartma.ilk kere yavaşça balkona kafesle çıkart ve onunla ilgilen ben 11. yaşıma gireceğim o yüzden onunla çok ilgilenemeceğim diye bir şey yok ama bazı insanlar boşa para verip o güzel hayvanı alıştırıp satıyo ve bunun sonunda haayvan hırçınlaşıyor.balkona değilde istersen arada bir boş sesiz ve ıssız bir parka götürebilirsiniz ama illaki ben omzumda bir şekilde gezdirmek istiyorum derseniz harnes papağan tasması alın ,ama ondan önce dışarıda nerenizde tutmak istiyosanız oraya alıştırın omuz,kafa,el, vb. gibi benden bu kadar teşekkür ederim

    • Çağrı dedi ki:

      Strese girmiş olabilir.Daha çok ve birebir ilgilenmeniz gerekebilir.Hasta olma ihtimali de var.İlgilenemeyecekseniz hayvana yazık etmeyin sahiplendirin bence.

  2. Turan dedi ki:

    Sultan papağan yavruları oldu dört adet iki tanesi beyaz gözleri kirmizi iki tanesi de kanatları siyah bunları satmak istiyorum yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler ilginiz için.

  3. Arif emre tekin dedi ki:

    Bende almak istiyorum acaba yavrularindan birni bana satabilirmisin veya sahiplenebilirim

  4. Ertac dedi ki:

    Sultan papaganim 1 aydır benimle ve hiç ötmüyor saldırıyor dışarı çıkarmayı denedim ellerimi ısırdı çıkınca uçmadı öyle sabit bi yerde bekledi bir gözü yok gibi daha içe dönük diğeri normal ama sanki görmüyor gibi normalde sesime otmeden tus tus diye ses vererek tepki verip saldırıyor ama sessizce yanına yaklaştığımda elimi uzattığım yere bakmıyor seslendigim zaman sadece ses yönüne doğru tepki veriyor sanırım kör ve hiç ötmüyor ne yapabilirim

    • Fikri dedi ki:

      Kör olsa yem yemez , yemini suyunu bulabiliyorsa muhtemelen sağlamdır. İlk zamanlarında bu tip sıkıntılar yaşanabiliyor. Sessiz sakin bir ortamda güvenini kazanabilirsiniz , çok hisli herbirinin ayrı mizacı olan bir kuştur.elinizden yem yedirebilirseniz size alisacaktir. Yem olarak dal darıyı tavsiye ederim. Benimkiler koşarak geliyor dariya.

    • Çağrı dedi ki:

      Kendinize muhtaç edin ve birebir ilgilenin.

  5. Yiğit dedi ki:

    Benim sultan papaganlarim var ve kuluckaya yattilar anne kuş ilk baslarda yumurtanın üstünde hep yatiyordu ama iki gun sonra yeni bir yumurta yaptıktan sonra sadece geceleri yatmaya başladı sabahlari baba yatiyor oda kafesin tabaninda birseyler yapıyor bunun bir sorunu varmı

  6. Ebru dedi ki:

    Merhaba.Sultan Papagani almak istiyorum.Birkac tane Lutino yavru denk geldi.Hepsinin de başının arka tarafında bir boşluk var,tüy yok.Sordugumda saticilar yavru,çıkar diyorlar.Bu normal mi? Cevabınız benim için çok önemli.

    • Turbey dedi ki:

      Kardeşim belli bir oranda çıkar ama tamamen tüylenmez, Lutino cinsinin kendine has bir özelliğidir o kellik daha şimdilerde 1 yaşını doldurmuş anne Lutino’m var küçük bir kısım kellik var. Hatta 3 yavrudan biri de Lutino doğdu ve en tatlısı resmen. Diğer ikisi babaya çekmiş babaları gibi gri Sultan. Diyeceğim o ki Lutino cinsinin özelliğidir o kellik tamamen tüylenmesini bekleme dostum.

  7. Merry dedi ki:

    Dışı sultan papağanı konuşma olasılığı hiç yok mu dışı sultan papağanı olup konuşan var mı ?

  8. Erbil dedi ki:

    Ben sultan papagani aldım 1.5 aylık ama cinsini bilemiyoruz sorum bı çok yere onlarda bilemiyo foto atsak bilebilirmisiniz.?

    • Rosie dedi ki:

      Benim de sultan papağanım 4,5 aylık ama cinsiyetini biz de hala bilmiyoruz öğrenmek için kuşun yaşının 6 ayı geçmiş olması gerekiyormuş.

  9. ada dedi ki:

    evde konuşma veya tv açıkken sultan papağanım gagasını çok hızlı hareket ettiriyor bunun nedenini öğrenmek istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir