MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Türkiye'de Görülen Güvercin Türleri

Türkiye’de Görülen Güvercin Türleri

Her sokak ucunda, her lamba direğinde, her şehir parkında görmeye alışık olduğumuz bir canlı var ülkemizde: Güvercin. Her ne kadar onlarla gündelik hayatta sık sık karşılaşmaya, hatta onları beslemeye alışık olsak da, ülkemizin kaç farklı güvercin türüne ev sahipliği yaptığını pek bilmiyoruz aslında. Şehirlerimize renk ve canlılık katan güvercin türlerini yakından öğrenmek istemez miydiniz?

Güvercinler, Columbiformes takımı olarak iki alt türe ayrılmaktadır. Biri Columbae, biri Pterocletes denen bu iki familya, pek çok farklı güvercin türünü bünyesinde barındırmaktadır. Sadece Columbidae familyasına ait olan 250 türden fazla güvercin türü, bugün dünyanın her bir noktasında (Kutuplar hariç) kendinden izler barındırmaktadır. Toplu halde yaşama eğilimine sahip olan güvercinler, ülkemizde ise 6 farklı türü ile hayat bulmaktadır. Dilerseniz öncesinde güvercin beslerken bilmeniz gerekenlere göz atabilirsiniz.

İşte Türkiye’de bulabileceğiniz 6 farklı güvercin cinsleri:

Kaya Güvercini

Kaya Güvercini

Kaya güvercinleri, literatürde Columba Livia olarak geçer. Evcil güvercinlerin atası olarak kabul edilen kaya güvercini, mavi bir gövdeye ve açık kurşuni mavi kanatlara sahiptir. Her iki kanadının üzerinde iki adet siyah şerit yer alır. Boyu ise ortalama 32 cm’dir.

Kaya güvercinleri, kırlarda ve tarlalarda yer alan kaya kovuklarında yaşarlar, isimlerini de buradan alırlar. Dünyanın en yaygın güvercin türü olan kaya güvercinleri, özellikle şehir meydanlarında ve avlularda büyük gruplar halinde karşınıza çıkabilir.

Tahtalı Güvercin

Tahtalı Güvercin

Tahtalı güvercinler, güvercin familyasının en iri yapılısıdır. Boynunun her iki yanında ve kanatlarının üzerinde beyaz şeritler yer alan tahtalı güvercinler, özellikle uçtukları sırada kanatlarında beyaz şerit sayesinde kolayca ayırt edilebilirler. Boyları 40 santimetre kadar olan tahtalı güvercin, sarı bir gagaya ve kırmızı bacaklar sahiptir.

Çoğunlukla iğne yapraklı ormanlarda ve dağlık alanlarda yaşamayı tercih ederler. Özellikle meşe palamudu ormanlarında sık sık rastlanan tahtalı güvercinler, Türkiye’de de ormanlık ve ağaçlık bölgelerde ikamet etmeyi tercih ederler.

Gökçe Güvercin

Gökçe Güvercin

Columba Oenas olarak da bilinen gökçe güvercin, görünüş olarak kaya güvercinini andırır. Gökçe güvercinini kaya güvercininden ayıran en belirgin özellik, renginin daha koyu bir mavi olmasıdır. Boyları yaklaşık 33 santim olan bu güvercin türünün göğsü ise koyu erguvan rengindedir.

Gökçe güvercinleri, ağaç, kaya ve toprak kovuklarında yuva yapmayı tercih ederler. Özellikle yaşlı ormanları çokça seven gökçe güvercin, her türlü tane tohumu ile beslenebilir. Ülkemizde özellikle Orta Anadolu, Güneybatı Anadolu ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla gökçe güvercinine rastlanabilir.

Evcil Güvercin

Evcil Güvercin - Mardin

Evcil güvercinlerin en karakteristik özellikleri, değişiklik sevmemeleri ve yuvalarına fazlaca bağlı olmaları. Eşlerine ve çocuklarına yüksek bağlılık duyan evcil güvercinler, yerleşik hayatı tercih ettikleri için zaman içerisinde evcil hale gelmişlerdir. Yön bulma konusunda ustadırlar ve kaya güvercinleri ile sıkça karıştırılırlar.

Evcil güvercinler, tüm dünya genelinde farklı amaçlar doğrultusunda beslenmekte ve yetiştirilmektedir. Sıcak doğası gereği insanlara kolay ısınan ve alışan evcil güvercinlerin ülkemizde 30’u aşkın farklı ırkı bulunmaktadır. En yaygın olarak yetişenleri ise Taklacı ve Mardin adı ile bilinen türleridir.

Kumru

Kumru

Kumrular da bir güvercin çeşididir ve literatürde Streptopelia Decaocto olarak isimlendirilirler. Aynı zamanda Kolyeli Kumru olarak da geçen bu güvercin türü, çoğunlukla bej ya da kül rengi bir görünüme sahiptir. Bununla birlikte gagaları gri, ayakları kırmızı, gözleri ise beyaz ya da açık gri renktedir.

İnsana oldukça yakın bir kuş olan kumrular, büyük kentler dahil pek çok yerleşim yerinde insanlarla birlikte yaşamaktan keyif alırlar. Ağaç üstlerinden elektrik direklerine, çatı kenarlarından telefon direklerine pek çok farklı yere yuva yapabilen kumrular, yılda üç defa kuluçkaya yatarlar. Kumruları ülkemizin neredeyse her bölgesinde (Doğu Karadeniz sahilleri hariç) görmek mümkündür.

Üveyik

Üveyik

Üveyik, az önce bahsettiğimiz kolyeli kumruya oldukça benzer özellikler taşır. Ondan biraz daha küçük olan üveyik, yaklaşık 28 santim boyutundadır. Tam bir yaz göçmeni olan üveyik, ülkemize ilkbahar mevsiminde gelir ve burada kuluçkaya yatarak yavrulamayı tercih eder. Korkak bir kuş niteliği taşıyan üveyikler, insanlarla bir arada bulunmaktan pek hoşlanmaz ve kalabalık ortamlardan genelde uzaklaşmayı tercih ederler.

Türkiye’nin neredeyse tamamında karşınıza çıkabilecek üveyik güvercinleri, ağaçlık alanlarda, ormanlarda, bağlarda ve bahçelerde yaşamayı severler.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Türkiye’de Görülen Güvercin Türleri için 1 Yorum Var!

  1. serdar dedi ki:

    Küçük Kumru, Büyük Üveyik, Kap Kumrusu gibi türleride listenize eklemelisiniz. Bu türler ülkemiz kuş türleri listesinde yeralmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir