MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
İguana Nerede Yaşar ve Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

İguana Nerede Yaşar ve Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

İguanaların cinsiyetini bilmek aslında gerekli değildir ancak evcil hayvanımıza nasıl bakacağımızı planlarken kesinlikle faydası dokunabilir. İguanamızın cinsiyetini bilmek, cinsiyete özgü bakım sağlamamızı kolaylaştırmanın yanı sıra birden fazla iguanamız varsa istenmeyen üremenin oluşmasını da önleyebilir.

Veteriner hekiminiz evcil hayvanımızın erkek mi yoksa kız mı olduğunu belirlemek için kloakal deliğini kontrol eder. Özellikle yavru bir iguanaya sahipsek, veteriner iguanamızın cinsiyetinizi doğru bir şekilde belirleyebilecek en doğru kişi olacaktır. Özellikle iguanamız bir yaşından küçükse cinsiyetini doğru bir şekilde belirleyen tek kişi veterinerdir desek abartı olmaz.

Erkek Iguana Görünümü: Yetişkin erkek iguanalar yetişkin dişi iguanalardan belirgin şekilde daha büyük olurlar. Erkeklerin başlarının üstünde şişlikler ve sırtlarından aşağı doğru inen kuyruklarında daha uzun sivri uçlar olabilir. Erkeklerin ayrıca çenelerinde daha büyük kaslara sahip olma olasılığı yüksektir. Bu kaslar, erkek iguanalara şişmiş bir görünüm verir. Erkek iguanaların bacaklarının iç kısımlarında da gözle görülür uyluk kemiği gözenekleri vardır.

İguana Nerede Yaşar ve Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Dişi İguana Görünümü: Dişi iguanaların erkek türlerine göre daha uzun ve ince gövdeleri bulunur. Ayrıca daha küçük kafaları ve başlarının üstünde şişlikler yoktur. İguanamız yumurtlama davranışı gösteriyorsa muhakkak dişidir. Dişi iguanalar, bir erkekle fiziksel olarak eşleşip eşleşmediklerine bakılmaksızın yumurta geliştirirler. Üreme mevsimi boyunca, şişkin bir göbeğe, ince bacaklara ve kuyruğa sahip olurlar.

Davranış şekilleri: Üreme mevsimi boyunca iguanalarımızda cinsiyete özgü davranış değişiklikleri görebiliriz. Erkeklerin önemli ölçüde daha agresif oldukları, ısırma ve saldırı da dahil olmak üzere fiziksel olarak tehdit edici davranışlar sergileyebilecekleri bilinmektedir. Bazı erkekler de üreme mevsiminde turuncu bir renge dönüşürler. Dişi iguanaların üreme mevsimi boyunca yemek yeme veya yemeyi bırakma olasılıkları azdır. Dişi iguanalar ayrıca yuva oluşturmaya çalışmak için kazma davranışı gösterebilirler. Çiftleşme mevsimi dışında, erkek ve dişi iguanalar çok benzer mizaçlara sahiptirler. Tıpkı insanlar gibi, iguanamızın kişiliği de genetik, çevre ve sosyalleşme dahil birçok şeye bağlıdır.

Peki İguanalar Nerelerde Yaşarlar?

İguanalar, Orta ve Güney Amerika bölgelerinde, Sinaloa ve Veracruz ve Meksika’da, güneyde Paraguay ve güneydoğu Brezilya’da görülebilirler. Bu büyük kertenkele sınıfı ayrıca Karayipler bölgesi ve Pasifik’in doğu kıyılarında birçok adada yaşarlar. İguanalar Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde bilinen en büyük kertenkele türleridir.

İguana Nerede Yaşar ve Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

İguanalar, ağaç gölgeliklerinde ağaçların yüksek bölgelerinde yaşayan ağaçsıl kertenkelelerdir. Yaşlı olgun iguanalar ağaçların daha yüksek kesimlerinde, gençler ise daha alçak kısımlarında yaşarlar. Ağaçta yaşayan bu kertenkele türleri, güneşlenmeyi severler ve ağaçlardan dişilerin yumurta bırakmak için yuva kazması dışında nadiren düşerler. İguanalar yaşamak için ağaçlıklı bir ortamı yani ormanı tercih etseler de, daha açık bir alana da uyum sağlamakta ustadırlar. Nerede yaşarlarsa yaşasınlar, mükemmel yüzücüler oldukları için etrafta su kaynağı olmasını tercih ederler. Suyu sevmelerinin bir diğer sebebi yırtıcılardan kaçınmak için suyun altına dalmalarından ve tehlikelerden korunmalarını sağlamalarından kaynaklanır.

Habitat Bölgeleri genellikle tropikal karasal bölgeler, yağmur ormanları, nehir ve su kaynaklarının yanıdır.

İguanalar ilk doğduklarında 12 gr olarak doğarlar. Yaklaşık üç yıl içerisinde 5-6 kiloya ulaşırlar. Boyutları kuyrukları ile birlikte ölçüldüğünde 2 metreye kadar ulaşabilir.

İguanalar genel olarak yeşil iguanalar olarak adlandırılsa da bu hayvanlar aslında değişik renk aralıklarında olabilirler. Yetişkin iguanaların rengi yaşla birlikte daha homojen hale gelirken, gençler yeşil ve kahverengi arasında daha lekeli veya bantlı bir şekilde olabilirler. Bir iguananın rengi aynı zamanda ruh hali, sıcaklığı, sağlığı veya sosyal durumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Bu renk değişikliği bu hayvanlara termoregülasyon sırasında yardımcı olmaktadır. Sabahları vücut ısıları düşükken, cilt renkleri daha koyu olacak ve iguanaların güneş ışığından ısıyı almasına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, gün ortasında güneş ışığını alırlarken renkleri daha açık veya soluklaşarak güneş ışınlarını yansıtmaya ve emilen ısıyı en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Baskın huylu iguanalar genellikle aynı çevrede yaşayan daha az baskın iguanalardan daha koyu bir renge sahip olurlar.

İguana Bakımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yan taraflara yerleştirilmiş gözleri bulunur. Kafatasının gözlerin arkasındaki dorsal orta çizgide parietal bir göz daha vardır. Bu duyu organı, gerçek bir “göz” olmamasına rağmen, güneş enerjisini kullanabilmek için ısı metresi görevi görür ve tiroid ve endokrin bezlerinin olgunlaşmasına yardımcı olur. Bu “gözün” görsel etkisi çoğunlukla yukarıdan yırtıcı gölgelerin saptanmasıyla sınırlıdır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir