Hani su kaplumbağanızı aldığınız ilk gün petshop çalışanının size tavsiye ettiği o plastik fanus var ya? İşte o fanus, aslında kaplumbağanız için bir yaşam alanından ziyade, onu yavaş yavaş hayatının sonuna götüren bir ölüm fanusu niteliğini taşıyor. Su kaplumbağalarının en yaygın olarak tutulduğu bu küçük plastik akvaryumlar, kaplumbağalar için adeta ölümü çağıran bir barınağa dönüşüyor. Üstelik yan etkilerinin ve zararlarının giderek yaygınlaşmasına rağmen bu ölüm fanusları hala bazı pethsoplarda satılmaya devam ediyor. Siz siz olun; kaplumbağanız için bu plastik fanusları temin etmeyin ve onları ölüm fanuslarından uzak tutun.
Kaplumbağalar İçin En Uygun Barınak Nedir?
Bir su kaplumbağasının barınması için en ideal ortam, dört bir yanı camla kaplı bir akvaryumdur. Akvaryumun geniş olması ve bolca su alabiliyor olması çok önemlidir. Bununla birlikte su kaplumbağalarının sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duydukları filtre ve ışık donanımını da karşılayabilecek büyüklükte olmalıdır.
Su kaplumbağaları, hem suda hem karada nefes alabilen hayvanlardır. Bu yüzden de akvaryumun tasarımı, her iki ortamı da sağlayacak bir yapıda olmalıdır. Bir yandan kaplumbağanın dalabileceği derinlikte bir su derinliği barındırırken diğer yandan kaplumbağanın rahatlıkla tırmanabileceği ve kara vakti geçirebileceği kayalık alana da sahip olmalıdır.
Su kaplumbağaları kışın hibernasyon olarak da adlandırılan kış uykusuna dalar. Birden fazla su kaplumbağasının beslendiği akvaryumlarda her kaplumbağanın kış uykusuna dalabileceği derinlikte ve genişlikte bir sulak alan olması çok önemlidir. Aynı şekilde hibernasyon boyunca yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan ışık, sıcaklık ve filtreleme ortamlarının da ayarlanması gerekir.
Plastik Ölüm Fanusları Neden Kaplumbağalar İçin Zararlıdır?
“Ölüm fanusu” olarak adlandırdığımız plastik kaplumbağa akvaryumlarının zararları saymakla bitmez. Her şeyden önce bu fanuslar, en fazla 20-30 santimetre genişliğinde üretilmektedir. Bu ölçü, bir su kaplumbağasının mutlu bir hayat sürmesi için gerekli olan alandan olabildiğince uzaktır. Yetişkin bir su kaplumbağasının içinde barındığı bir akvaryum en az 60 santimetre kare olmalıyken bu plastik fanuslar, bu standartları karşılamak konusunda yetersiz kalmaktadır. Alan eksikliği, kaplumbağanın doğal yaşantısında ihtiyacını duyduğu hareket ve fiziksel aktiviteyi kısıtlayarak mobilitesini kaybetmesine yol açar.
Vahşi doğada yaşamayan, evcil su kaplumbağalarının, doğada kolaylıkla bulabileceği ışık kaynaklarına ihtiyaç vardır. Büyük cam akvaryumlar, bu ışık kaynağını yerleştirebilmek üzere eklentiler barındırırken ölüm fanuslarında böyle bir alan bulunmaktadır. Bu da kaplumbağanın ihtiyaç duyduğu ışığı alamamasına yol açarak sağlıklı gelişimini engeller.
Bir su kaplumbağasının sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmesi için gerekli olan bir diğer etmen de filtredir. Akvaryum filtreleri, akvaryum içerisinde bulunan suyun temizlenmesine, filtrelenmesine ve yenilenmesine yarayan araçlardır. Bu araçlar, bir yandan suyun sıcaklık ve pH değerini ayarlarken diğer yandan akvaryum içerisinde sürekli olarak temiz ve taze suyun bulunmasına vesile olur. Ölüm fanuslarında ise tıpkı ışık kaynağında olduğu gibi filtre için de herhangi bir eklenti ya da alan bulunmamaktadır. Düzenli olarak temizlenmediği takdirde ölüm fanusunda yaşayan kaplumbağalar çok kısa bir süre içerisinde bakteri dolu bir suyun içinde yaşamaya mahkum edilir. Bu da onları hem tıbbi hem ruhsal açıdan etkiler, yemeden içmeden bile kesilmesine sebebiyet verebilir.
Ölüm Fanusu Almayın, Aldırmayın!
Eğer bir su kaplumbağası besliyorsanız ya da evcil hayvan olarak su kaplumbağası edinmeyi planlıyorsanız, bu iki akvaryum arasındaki farklı çok iyi bir şekilde anlamanız ve ölüm fanusu alma hatasında bulunmamanız gerekir. Sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü su kaplumbağaları yetiştirmek için doğru bir akvaryum satın almalı, onu da doğru bir biçimde kurup tasarlayarak kaplumbağanız için ideal ortamı sağlamalısınız. Unutmayın; plastik ölüm fanuslarından almak ve kaplumbağanızı onun içinde beslemek, kendisi için yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden bir tanesi.
Merhaba,
olmaması gerekeni yazmışsınız çok teşekkürler ancak olması gerekeni tam olarak anlayamadım. Acaba bunun için de örnek görsel paylaşabilir misiniz? Çünkü gözümde canlandıramadım.
Tekrar teşekkürler
Aynen öyle Menekşe hanım. Yani filtre ne olmalı, 60cm demişsiniz ama derinlik ve eni ne olmalı, ışık kaynağı nasıl olmalı vs… detaylar çok eksik.
Akvaryumculara kalsak zaten o adamlar hiçbir şeyden anlamıyorlar.
Bende küçük cam akvaryum var ama çok küçük değil böyle nasıl desem en küçük boy balık akvaryumunun birkaç cm büyüğü o olur mu onun içine koysam gündüzleri dışarda parka götürsem akvaryumu güneşte kalsa sıcaklık olarak da bilmiyorum napabilirim şey var böyle kaya gibi kaplumbağalar için taş ondan alıp koysam bir köşeye işine yarar mı kaplumbağanın yemek için yemini veririm artı olarak da birkaç kaplumbağa yiyebileceği yemekleri nasıl ona yedirebilirim suya mı atıcam yoksa o kaya gibi şeyin üstüne koysam olur mu?