MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
İguana Bakımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

İguana Bakımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Orta ve Güney Amerika kökenli iguanalar en popüler evcil hayvan kertenkelelerinden biridir. Bir iguana sahibi olmak büyük bir sorumluluktur çünkü yüksek düzeyde bakıma ihtiyaç duyarlar. İguanaların detaylı beslenme ve barınma gereksinimleri vardır ve zamanla oldukça büyüyebilirler. İguanalara iyi bir bakım rutini sunduğumuzda yaşam süreleri uzayabilir ve daha dirençli hale gelebilirler. İguanalar normal şartlarda 10 ila 12 yıl arası yaşayabilirken, iyi bir bakımla bu süreyi 20 yıla kadar çıkartmamız mümkündür. Ayrıca evcilleştirilmesi biraz zor olabilir ve düzenli olarak ilgilenilmez, sevilmez ve ele alınmazlarsa agresif tavırlar sergileyebilir. Bu agresif tavırlar iguanaların iyi evcil hayvanlar olmayacağı anlamına gelmez ancak sorumluluklarını en baştan anlayan bir sahibe ihtiyaçları vardır.

Huy ve Mizaçları: Evcil iguanalarımız gerçekte diğer evcil hayvanlar kadar duruma ve bize alışamayabilirler. Hatta bazen teraryumundan ya da çıkartıldığı odadan kaçmak isteyebilirler. Evcilleştirilme süreçleri bu yüzden çok önemlidir. Asla vazgeçmemeli ve rutin şekilde ilgimizi göstermemiz gerekir. Ancak daha sonralarında bize olan güvenleri oluşur ve elimize almamıza izin verebilirler. Bu durumda bulundukları ortamda güvendi hissetmelerine ve rahat bir şekilde davranmalarına yol açar. İguanalar bazen sahiplerine de meydan okuyabilirler çünkü insan ile teması doğal bulmazlar. Bize alışması için rutin bakımlarını yapmalı ve bu konuda sabırlı olmamız gerekir.

Yavru iguanalar ilk etapta hızlı hareket edebilirler ancak yetişkin olan iguanalar tehdit altında hissetmedikleri sürece genellikle tembel ve uysal olurlar. Bazı iguanalar kafeslerinden çıktıklarında sahiplerine tırmanmayı tercih edebilirler. Tırmanmayı kolaylaştırmak için keskin pençeleri vardır. Bu yüzden iguanamız bu aktiviteyi seviyorsa koruyucu kıyafetler giymek sağlıklı olacaktır. Bilmemiz gereken en önemli özellikleri kuyruklarını savunma silahı olarak kullanmalarıdır. Yetişkin bir iguananın kuyruğu insan kemiğini kıracak kadar güçlü olabilir. Tabi bu durum nadir gerçekleşmekle birlikte, iguanaların hala güçlü hayvanlar olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle etrafta özellikle çocuklar veya diğer evcil hayvanlar varsa, iguanaların onlarla bir mücadeleye girmemesi için dikkatli olmak gerekir.

İguana Bakımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

İguana Teraryumu: İguanalar kuyrukları birlikte ölçüldüğünde 2 metreden fazla uzunluğa kadar büyüyebilirler ve yaklaşık 20 kilo ağırlığında olurlar. Bu boyut genellikle küçük bir yavru iguana ile başlayan insanları bir hayli şaşırtacaktır. Bu nedenle küçük bir sürüngen muhafazası yani teraryum genç bir iguana için bile çok kısa ömürlü bir yaşam alanı haline gelir.

Piyasada bulunan çoğu teraryum, iguanaların alan ihtiyacını tamamiyle karşılamamaktadır. Birçok iguana sahibi, doğada ağaçta yaşamaya alışkın bu türlerin tırmanabileceği birçok rampa, raf ve dal ile birlikte özel yapım muhafazaları tercih ederler. Tek bir iguana için yeterli bir muhafaza yaklaşık 3.5 metre uzunluğunda, 1.5 metre genişliğinde ve 2 metre eninde olmalıdır. Birçok kişi teraryumların büyüklüğünden dolayı bir odayı veya büyük bir dolabı iguanalarının yaşam alanlarına dönüştürmeyi seçebilmektedir.

İguanamızın muhafazasını temiz tutmak için her gün yenmemiş yiyecekleri, dışkıyı, cilt döküntülerini ve diğer gözle görünür atıkları, yiyecek ve su kaplarını da günlük olarak temizlemek gerekmektedir. Haftada bir kez, teraryumun tamamını temizlemek için iguanamızı geçici bir kafese taşımalıyız. Teraryumun içindeki alt tabakayı sürekli değiştirmeli, kaya gibi tüm yüzey ve süsleri güvenli bir temizleyici ile silmeliyiz. Muhafazayı temizledikten sonra iguanamızı bu alana almak için her şeyin iyice kurumasını beklemeliyiz.

İguana Bakımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sıcaklık: İguana tropik bir hayvandır. 35 santigrat derecede güneşlenmek ister ve yaşam alanının asla 24 derecesinin altına düşmemesi gerekir. İguana, yiyeceklerini düzgün bir şekilde sindirmek için 30 derece civarında bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Özellikle tüm bir odanın iklimini yaşam alanı için ayarlıyorsak, bu dereceler yakından izlenmelidir. En iyi sıcaklığı elde etmek için ısı lambalarını ve dereceyi ölçmek için iyi bir termometre kullanmamız gerekir.

Işık: Geniş bir muhafaza demek çok fazla aydınlatma demektir. İguanamıza günde 10 ila 12 saat boyunca uygun ışık değerlerini sağlamak için sürüngenler için tasarlanmış UVB ampulleri kullanılmalıdır. Bu lambalar iguanamızın doğal güneş ışığından alacağı faydaları taklit ederek D vitamini üretimini destekler. Muhafazadaki büyük dallar ve raflar, doğası gereği ağaçta yaşayan iguanamızın tırmanmasına ve bu ışıklarda güneşlenmesine izin verecektir.

Nem: İguanalar yaşamak için en az % 70 neme ihtiyaç duyarlar. Muhafazaya bir su havuzu ekleyerek iguanamızın yaşam alanındaki nem oranını arttırabiliriz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir